Jutt puudutab igasuguseid tegusid, mida on seni loetud Venemaa seaduste alusel kuriteoks. Piiranguid selle kohta, milliseid kuritegusid ei tohi isegi „Venemaa huvide kaitseks“ sooritada, pole eelnõus sätestatud. Sõltumatud advokaadid nimetavad ideed kohutavaks.

Huvitaval moel eristatakse eelnõus endiselt Venemaad Donbassi „rahvavabariikidest“ ja muudest okupeeritud aladest.

Seaduseelnõus öeldakse: „Kriminaalseks ja karistatavaks teoks ei loeta tegusid, mille eest Ukraina normatiivaktid näevad ette vastutuse ja mis sisaldavad Vene Föderatsiooni kriminaalkoodeksi järgi kuriteo tunnuseid, ent on suunatud Vene Föderatsiooni, DNR-i või LNR-i huvide või Vene Föderatsiooni, DNR-i ja LNR-i kodanike või organisatsioonide või Zaporižžja ja Hersoni oblasti elanike ja organisatsioonide huvide kaitseks.“ Liberaalse tõlgenduse järgi võiks seega järeldada, et kui kuritegu on sooritatud Venemaa kodaniku või nende grupi huvides ja rikub Ukraina seadusi, on see igal juhul õigustatud.

Sama leidis Vene advokaat Mihhail Benjaš. „Tuleb välja, et kohtunik võib vabastada isiku kriminaalvastutusest absoluutselt iga kuriteo eest,“ kommenteeris hiljuti „välisagendiks“ kuulutatud Benjaš. „Lihtsalt sellepärast, et ta hindab selle teo Vene Föderatsiooni huvide kaitseks.“

Igasugusest vastutusest eelnõu sõnastus siiski ei vabasta, kuna õigeksmõistmise eelduseks on teo karistatavus mõlemas riigis. Näiteks võeti kolmapäeval duumas teisel lugemisel vastu seadus, mis näeb Georgi lindi rüvetamise eest ette kuni kolme aasta pikkuse karistuse. Kuna Ukraina seadustes seda kuriteoks ei peeta, ei saaks sellist tegu ilmselt põhjendada ka Vene Föderatsiooni huvidega.

Jaga
Kommentaarid