Riigipöörajate ja Vene diplomaatide kontaktist rääkisid Saksa julgeoleku allikad esmaspäeval Saksa parlamendis antud kinnisel briifingul.

Teate avaldas USA leht New York Times, kellele Saksa seadustest tulenevad avaldamispiirangud ei kehti. Seda kinnitasid anonüümselt üks parlamendisaadik, üks parlamendi assistent ja veel üks Saksa ametnik, märgib leht.

Alates eelmisest nädalast on politsei kinni pidanud 23 isikut ja uurimise all on neile lisaks veel 31 inimest. Muu hulgas avastati läbiotsimistel üle 100 lepingu, mille osalised kohustuvad ühingu tegevust salajas hoidma. Osades lepingutes on märgitud, et rikkumisele järgneb surm. Samuti leiti kahtlusaluste seadmetest fotosid, mis viitasid Saksa parlamendi ja selle turvasüsteemide jälgimisele. Uurimise käigus arestiti ka sularaha ning väärismetalle kokku sadade tuhandete eurode väärtuses.

Heinrich Prinz Reuss (kes nimetab end ise Heinrich XIII tiitliga) külastas uurijate sõnul vähemalt kahel korral Leipzigis asuvat Vene konsulaati ja kohtus seal diplomaatidega. Üks kohtumistest toimus 12. juunil Venemaa päeval. Uurijate sõnul pole siiski tõendeid, et diplomaadid oleksid vandenõus osalenud.

Ühendus eitab moodsat Saksa riigikorda ning peab maksude maksmist amoraalseks. Uurijate hinnangul plaanisid vandenõulased rünnata Saksa parlamenti ja võtta parlamendiliikmeid pantvangi. Kaugemad plaanid nägid väidetavalt ette Saksa riigi kukutamist ja monarhistliku korraga asendamist. Üks rühmituse väidetavatest juhtidest on endine Alternatiiv Saksamaale (AfD) parlamendisaadik Birgit Malsack-Winkemann.

Saksamaa siseminister Nancy Faeser ütles pühapäeval avaldatud intervjuus, et valitsus plaanib vandenõu tõttu karmistada relvaseadusi.

Graafika: Hele-Mai Kulleste

Jaga
Kommentaarid