„Nendel üritustel on traditsiooniliselt esile tõstetud ka keerulisemaid küsimusi, mida nüüd ei taheta mingil juhul käsile võtta,“ ütles Lassila.

Näidetena sellistest keerulistest küsimustes mainis Lassila mobilisatsiooni, sõjakulusid ja nende mõju venemaalaste igapäevaelule.

„Et neid ei taheta välja tuua, tuleks sellest etendusest üsna groteskne. Olulisem nendel üritustel on tegelikult see, mida ei mainita, sest see paljastab kohe, millised on võimu jaoks valusad kohad,“ ütles Lassila.

Lassila sõnul oleks pressikonverents ilmselt korraldatud, kui olukord oleks Venemaa jaoks soodsam. Kui oleks saadud teatada mingist suurest saavutusest, oleks ehk julgetud rääkida ka erinevatest siseprobleemidest.

„Kui häid uudiseid ei ole, ei taheta midagi sellist korraldada. Kõik räägib sellest, et Kremli PR-osakond on vihjanud, et midagi sellist ei tasu praegu korraldada. Teine võimalus on, et Putin ise on teatanud, et ei kavatse seda üritust korraldada. Kremlis seega tunnetatakse, et sedalaadi teater võib pöörduda iseenda vastu.“

Võimalik on, et pressikonverents siiski kunagi korraldatakse. Näiteks koroonapandeemia ajal lükati see edasi ajale, kui epidemioloogiline olukord oli võimude jaoks vastuvõetavam.

„Võib olla, et see korraldatakse isegi veel sel aastal, aga ainult Kremli suhtes positiivsetele meediakanalitele,“ ütles Lassila.

Jaga
Kommentaarid