Täna, 12. detsembri öösel tõusis tormituul Saaremaal üle 20m/s ja ranniku aladel kuni 26 m/s, mis tõi olemasolevatele riketele elektrikatkestusi juurde. Hetkel on Saaremaal elektrita ligi 3600 klienti ja Mandri-Eestis ligi 2000.

Päeva jooksul on Elektrilevi elektri tagasi toonud Saaremaal ligi 2000 kliendile. Tööd jätkuvad koostöös Saaremaa kriisikomisjoni, Päästeameti, Merepääste ja vabatahtlikega veelgi suuremate jõududega. Elektrilevi kriisikomisjon töötab selle nimel, et inimeste elektrivarustus esimesel võimalusel taastada, samuti toimub infovahetus valla kriisikomisjoniga. Hetkel ei ole elektrikatkestusi lisandunud ja Elektrilevi töötajad on üha rohkematel majapidamistel elektrivarustuse taastanud.

Komplekteeritud lisabrigaadid asusid täna koos kohalike vabatahtlikega tööle, et sügavas lumes rikkekohti otsida ja elektriliine puhastada. Saaremaal töötab kokku 21 brigaadi öösel ja päeval ning tegeletakse lisameeskondade otsimisega.

„Rikkebrigaadid on vahetustega juba 60 tundi järjest tööd teinud ja suutnud paljudel inimestel elektrivarustuse taastada, aga palju on veel teha. Lisaks tormile teeb olukorra keeruliseks asjaolu, et rikkekohti on liinidel erakordselt palju. Üks liin oli lausa 26 kohast katki,“ sõnas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm. „Ma mõistan saarlaste pahameelt elektrikatkestuste osas ja jagan nende muret. Teeme Saaremaa vallavanema ja kriisikomisjoniga tihedat koostööd. Lootsime saarlaste elektrivarustuse palju kiiremas tempos taastada, aga erakordsed ilmastikutingimused pole meile seda võimalust andnud,“ ütles Härm.

„Palun Elektrilevi nimel vabandust kõigi ees, kes on juba mitmendat päeva elektrita. Meie juhtimiskeskus ja rikkebrigaadid annavad endast parima, aga paraku ei saa ma täna lubada, et kõik inimesed saavad täna ja homme elektri tagasi,“ lisas Härm.

Elektrilevi on viinud Saaremaale elektrigeneraatoreid ja homme varahommikul liigub neid veel juurde. Generaatorite paigutuse määrame koostöös Saaremaa kriisikomisjoniga.

Nädalavahetusel maha sadanud jäitevihm ja suur lumekogus muutsid oksad raskeks ning need murdusid ja tekitasid palju mahukaid rikkeid elektriliinidel. Uus torm kukutab puid ja oksi liinidele ning teedele juurde. Tormituuled räsivad kogu Eesti rannikut ja on toonud rikkeid kaasa hetkel üle Eesti kokku ca 6000 kliendil.

Elektrilevi palub inimestel elektriliine mitte ise kontrollima minna, kuna see on katkenud juhtmete tõttu eluohtlik.

Elektrilevi palub anda elektrikatkestustest teada rakenduse MARU kaudu. See võimaldab elektririkete korral kiiremat infovahetust teavitaja ja Elektrilevi vahel.

Jooksvat infot katkestuste arvu ja piirkondade kohta saab jälgida Elektrilevi katkestuste kaardilt.

Käitumisjuhiseid elektrivarustuse katkemise korral leiab olevalmis.ee kodulehelt. Ilmateadet ning hoiatusi saab jälgida ilmateenistuse kodulehelt.