Arizona senaator Kyrsten Sinema muudab oma erakondlikku kuuluvuse sõltumatuks. Demokraatide enamus vabariiklaste üle saab uues senati koosseisus seega olema vaid üks hääl.

Politicole antud pikas intervjuus ütles Sinema, et ta ei kavatse liituda opositsioonilise Vabariikliku Parteiga ja andis mõista, et kavatseb jätkab hääletamist samamoodi, nagu ta viimased neli aastat senatis teinud on.

„Minu väärtushinnangutes ega käitumises ei muutu midagi,“ ütles Sinema. Ta avaldas arvamust, et senati dünaamikaid tema käik ei mõjuta. „Kavatsen tööle ilmuda ja teha sama tööd, mida teen alati. Kavatsen lihtsalt ilmuda tööle sõltumatuna.“

Küll aga märgib Politico, et Sinema on senatis vabariiklaste fraktsiooniga peaaaegu sama palju koostöö teinud, kui demokraatidega ning teda on senatis on tihti näha vabariiklastega suhtlemas. Ka Sinema ise möönis intervjuus, et liitumine vabariiklastega oleks loogiline järgmine samm tema poliitilises karjääris.

Sinema sõnul tuleneb tema otsus Demokraatlikust Parteist lahkuda sellest, et ta ei sobitu ühegi kindla erakonna „kasti“. Ta sõnas, et sama kehtib tema miljonite valijate suhtes.

Valge Maja pressisekretär Karine Jean-Pierre sõnas, et Sinema lahkumine ei mõjuta demokraatliku partei enamust senatis. Jean-Pierre tunnustas Arizona senaatorit mõningate USA president Joe Bideni administratsiooni olulisemate seaduseelnõude - sealhulgas infrastruktuuri, samasooliste abielude ja relvade ohutuse - läbiviimiseks tehtud töö eest.

USA senati uus koosseis vannutatakse ametisse 3. jaanuaril.