Üheks eestvedajaks umbkaudu kümnepealisest seltskonnast on Antsla vallavolikogu liige Kaspar Kurve (Eestimaa Rohelised), kelle sõnutsi ei tasugi MTÜ-d suuremaks ajada.

„Meil on kujunenud siin Võrumaal aktiivgrupp, kellega asja veame,“ märkis ta Delfile.

Kõigepealt tuleb ühing esmaspäeval ära registreerida, misjärel on võimalik asja ka ametlikult ajama hakata.

„Eesmärk on koondada kokku kogu info, strateegia ja tegevusplaan. Eesmärk on ka vältida, et oleks mitu väikest põlve otsast tegevat aktiivgruppi, vaid et oleks üks ühtne võimas löögirusikas. Räägime sellest, et Nursipalu laiendamine ei mõjuta vaid 10 000 hektarit, vaid tervet Võrumaad, seades ohtu siinse kultuuri ja keskkonna,“ märkis Kurve.

Kurve märkis, et esiti on liiga vara rääkida, kuidas MTÜ täpsemalt edasi kavatseb tegutseda. Mõtteid on tema sõnutsi aga ohtralt.

„Meil on koostamisel erinevad teabenõuded,“ valgustas ta väheke. „Arengud on toimunud ka KOV-tasandil: Antsla valda ootame 10. jaanuaril kaitseministeeriumi esindajat. Kohtumisel arutatakse võimalikke kompensatsioonimehhanisme.“

Lisaks on Kurve sõnutsi kaasatud MTÜ tegemistesse juba ka Võrumaa-väliseid inimesi: ära on räägitud näiteks advokaadid, kes ühingut edasistes vaidlustes esindama hakkavad. Nimesid Kurve veel välja ei käinud.

Mis on Nursipalu harjutusväli?

Eestis on seitse harjutusvälja, Nursipalu on üks neist.

Võru maakonnas Rõuge ja Võru vallas, Võru linnast umbes 12 kilomeetri kaugusel lääne pool asub 3134 hektaril kaitseväe Nursipalu harjutusväli, mida plaanitakse nüüd laiendada kuni 10 000 hektari võrra. Suuresti laieneb see riigimaa arvelt, aga uude laienenud alasse kuuluvad ka 217 maaüksust, millest 21 peal asub kellegi kodu. Sel põhjusel plaanib riik need kodud inimestelt osta, kuid kohalikes on see tekitanud kõvasti pahameelt, sest pole veel selge, mis summa eest tuleb kodud jätta.

Harjutusväljale peaksid tulema laskeväljad, lasketiirud, eri relvasüsteemide positsioonid ja sihtmärkide alad, maastikusõidurajad, taktikaharjutuste alad.