Järgmise põlvkonna hävitaja peaks relvastusse võetama 2030. aastate keskel ja Suurbritannias välja vahetama Eurofighter Typhoonid, vahendab BBC News.

Töö lennuki kallal juba käib. Eesmärk on luua lahingulennuk, mis on kiire, radaritele nähtamatu, kasutab tipptasemel sensoreid ja ka tehisintellekti piloodi abistamiseks.

Lennuk peab olema võimeline vajaduse korral lendama ka ilma piloodi osaluseta ja seda hüperhelikiirusega.

Sellise keerulise lennuki ehitamine on aga äärmiselt kallis. Seni on kõige kallim hävituslennuki väljatöötamise programm olnud F-35 oma USA-s. Seetõttu otsis Suurbritannia partnereid.

Itaalia oli juba kaasatud ja Jaapani lisandumine on märkimisväärne samm ajal, kui Suurbritannia loob tihedamaid sidemeid India ja Vaikse ookeani piirkonnaga mure tõttu Hiina pärast.

Programmiga võib ühineda veel riike. Oma lennukit on ühiselt välja töötamas Prantsusmaa, Saksamaa ja Hispaania ning oma programm on käsil ka USA-l.

Suurbritannia jaoks ei ole see kokkulepe mitte ainult julgeolekuküsimus, vaid ka majanduslik võimalus. Loodetakse tuhandeid uusi töökohti ja uste avanemist täiendavale relvade ekspordile.