President Joe Biden kinnitas, et Griner on terve ja lendab Araabia Ühendemiraatidest koju, meedia teatel San Antoniosse. „Mul on hea meel öelda, et Brittney tuju on hea... Ta vajab taastumiseks aega ja ruumi,“ ütles ta Valges Majas.

Griner vahistati veebruaris Moskva lennujaamas kanepiõli omamise eest ja saadeti eelmisel kuul Mordvamaal asuvasse kolooniasse. Juulis tegi president Joe Bideni administratsioon ettepaneku vangide vahetamiseks, teades, et Moskva on Buti vabastamist kaua taotlenud.

BBC teatel hõlmas keeruline vahetus kahte lennukit, mis tõid vangid Moskvast ja Washingtonist kokku Abu Dhabi lennujaama ja lennutasid seejärel koju. Venemaa riigimeedias avaldatud kaadrid – ilmselt filmitud nende julgeolekuteenistuse poolt – näitasid, kuidas Griner ja But koos saatjatega lennuväljal põgusalt kohtusid.

„Vene kodanik on kodumaale tagasi saadetud,“ teatas seejärel Venemaa välisministeerium oma avalduses. Viktor But – laialt tuntud kui „surmakaupmees“ – saabus tagasi Moskvasse, lisas ka Venemaa meedia.

„Keset ööd nad lihtsalt äratasid mind ja ütlesid: „Võtke oma asjad kokku“ ja kõik,“ ütles But pärast Venemaal maandumist riigitelevisiooni reporterile. Moskva lennuväljal ootasid teda ema ja abikaasa.

Samas kiitis Brittney Grineri abikaasa Cherelle Valge Maja ovaalkabinetis kõneldes Joe Bideni administratsiooni pingutusi korvpallitähe vabastamisel: „Ma lihtsalt seisan siin, emotsioonidest tulvil.“

Saudi Araabia ja AÜE ühisavalduse kohaselt mängis Saudi kroonprints Mohammed bin Salman koos AÜE presidendi Mohammed bin Zayed al-Nahyaniga vahenduses juhtivat rolli. Saudi Araabia troonipärijal on head suhted Venemaa Vladimir Putiniga ning ta aitas septembris koordineerida sadade Venemaa ja Ukraina vangide keerulist vahetust.

Valge Maja aga eitas mingit vahendustegevust. „Ainsad riigid, kes selle leppe läbirääkimisi pidasid, olid USA ja Venemaa,“ ütles pressisekretär Karine Jean-Pierre.