60-aastane jurist Boluarte teatas, et valitseb kuni 2026. aasta juulini, kui oleks pidanud lõppema Castillo ametiaeg, vahendab BBC News.

Eilsed dramaatilised sündmused said alguse sellest, kui president Castillo esines televisioonis pöördumisega, milles kuulutas välja eriolukorra. Ta teatas, et saadab opositsiooni kontrollitud kongressi laiali, mis võeti nii Peruus kui ka välismaal vastu šokiga, ning mitmed ministrid astusid protestiks tagasi.

Konstitutsioonikohtu eesistuja süüdistas Castillot riigipöördes ja USA kutsus teda tungivalt oma otsust tagasi võtma.

Peruu politsei ja relvajõud tegid ühisavalduse, milles teatasid, et austavad põhiseaduslikku korda.

Castillo püüdis kongressi laiali saata vaid tunde enne seda, kui seal pidi algama juba kolmas tema tagandamisprotseduur alates 2021. aasta juulist.

„Vastuseks kodanike nõudmistele riigi kogu pikkuses ja laiuses oleme me otsustanud luua erivalitsuse, mille eesmärk on taastada õigusriik ja demokraatia,“ ütles Castillo. Ta lubas, et uus kongress, millel on õigus koostada uus põhiseadus, kutsutakse kokku hiljemalt üheksa kuu pärast.

Castillo-vastaste erakondade kontrollitud kongress kogunes aga erakorralisele istungile ja hääletas Castillo tagandamise poolt, mida ta oli püüdnud ära hoida. Tulemus oli ülekaalukas: 101 tagandamise poolt, kuus vastu ja kümme erapooletut.

Pärast seda oli Castillot näha politsei ruumides. Avaldati ka video sellest, kuidas Castillo prokuratuuris allkirju annab.

Hiljem Castillo vahistati ning talle esitati süüdistus mässus ja põhiseadusliku korra rikkumises.

Teadete kohaselt vahistati Castillo teel Mehhiko saatkonda Limas.

Mehhiko teatas, et on valmis Castillole varjupaika pakkuma. Mehhiko välisminister Marcelo Ebrard ütles, et on Castillo vahistamise pärast väga mures, aga teatas, et Castillo ei ole veel Mehhiko valitsuselt ametlikult varjupaika ega abi palunud.