Buschmanni sõnul toimusid operatsioonid kodanike vastu, keda kahtlustatakse relvastatud rünnakute planeerimises riigiinstitutsioonide vastu, vahendab Deutsche Welle.

„Alates täna hommikust leiab aset suur terrorivastane operatsioon. Liidupeaprokurör uurib kahtlustatavat terrorivõrgustikku Reichsbürgerite keskkonnast. On kahtlus, et plaaniti relvastatud rünnakut põhiseaduslike organite vastu,“ teatas Buschmann Twitteris.

Läbiotsimised on teadete kohaselt toimunud 130 objektil 11 liidumaal, mis kuuluvad 52 kahtlusalusele.

Prokuratuuri teatel kuuluvad kahtlusalused terroriorganisatsiooni, mis on asutatud mitte hiljem kui 2021. aasta novembris ning mis on seadnud omale eesmärgi kukutada olemasolev riigikord Saksamaal ja asendada see oma riigivormiga, mis on juba välja töötatud.

25 vahistatud mehest ja naisest 24 on Saksamaalt ja üks kahtlustatav toetaja Venemaalt. Üks vahistamine leidis aset Austrias ja üks Itaalias. Prokuratuuri teatel on veel 27 kahtlusalust.

Reichsbürgerite („Reichi kodanike“) liikumine koosneb mitmetest väikestest organisatsioonidest ja isikutest peamiselt Brandenburgi, Mecklenburg-Vorpommerni ja Baieri liidumaal. Nad ei tunnusta Saksamaa Liitvabariigi seaduslikkust ega selle valitsusorganeid.

Liikumine väidab, et Saksamaa Teise maailmasõja eelset põhiseadust ei ole kunagi tühistatud ning Saksamaa Liitvabariigi moodustamine 1949. aastal on seetõttu õigustühine.