Neljapäeval sõidab Soome kaitseminister Antti Kaikkonen Türki, kus arutab oma sealse ametikaaslane Hulusi Akariga Soome taotlust liituda NATO-ga.

Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu sõnas täna, et kohtumisel loodetakse saada Soomelt lubadus, et riik tühistab Türgile kehtestatud relvaembargo, vahendab The Washington Post.

„Soome kaitseministri visiit Türki on oluline, sest me ei ole veel kuulnud Soome avaldust, et nad on meie suhtes relvaembargo tühistanud,“ ütles Cavusoglu ajakirjanikele. „Ootame sealt sellist avaldust.“

Relvaembargo Türgile kehtestati 2019. aastal pärast tolle sõjalist operatsiooni kurdi relvajõudude vastu Süürias. Samuti alliansiga liituda sooviv Rootsi teatas septembris, et tühistab selle.

Türgi on Rootsi ja Soome NATO-ga liitumist venitanud, heites riikidele lisaks embargole ette kurdi võitlejate ja teiste rühmituste, mida riik peab terroristlikeks, toetamist.

Soome ja Rootsi liitumine NATO-ga on alliansi liikmesriikidest ratifitseerimata veel vaid Ungaril ja Türgil. Ungari on lubanud liitumised 2023. aasta alguses heaks kiita.