Täna kell 16 alustasid Tartu linnaajaloo muuseumide ja Tartu linnaraamatukogu töötajad Tartu raekoja platsil meeleavaldust „Kultuuritöötajate palgavõrdsus kultuuripealinna!“. Tulevase kultuuripealinna kultuuritöötajate kesistest palkadest on Eesti Päevaleht ka varem kirjutanud.

Meeleavaldusel oli kavas Tartu linnavalitsusele pühendatud häbikuuse ehtimine ja kultuuriinimeste lühikõned. Häbikuuske ehtima oodati appi Tartu linnavalitsuse liikmeid. Siimu sõnutsi võtavad meeleavaldusest osa nii tuntud kultuuritegelased kui ka poliitikud ja muidugi kultuuritöötajad ise.

Meeleavalduse peamine sõnum on, et 2024. aastaks peavad Euroopa kultuuripealinna kultuuritöötajate palgad olema samal tasemel mis riigi kultuuritöötajatel. „Võimalik, et aastaks 2024, kui Tartust saab Euroopa kultuuripealinn, on linna alluvuses tegutsevate kultuuriasutuste töötajad virelemas toimetulekupiiril ning sellega on ühtlasi ka sisse juhatatud kultuuripealinna teema „Ellujäämiskunstid“,“ märkisid Tartu kultuuritöötajad.

Kõrgharidusega kultuuritöötajate riiklik miinimumtasu tõuseb tuleval aastal 1400 eurolt 1600 euroni, Tartu kultuuriasutustes on keskmine palk praegu umbes 1100 eurot ja Tartu on lubanud vaid 16% palgatõusu, mis teeks uueks keskmiseks palgaks pisut alla 1280 euro. See tähendab, et lõhe Tartu kultuuritöötaja keskmise palga ja riigi kultuuritöötaja miinimumpalga vahel suureneb 324 euroni.