Haavisto ja Rootsi välisminister Tobias Billström kohtusid NATO välisministrite kohtumisel Bukarestis täna Ungari välisministri Péter Szijjártóga, kes vahendas Soomele ja Rootsile peaminister Viktor Orbáni sõnumi ratifitseerimise ajakava kohta, vahendab Helsingin Sanomat.

„Ungari ratifitseerib liikmelisused ilma probleemideta veebruari alguses. See oli positiivne sõnum,“ ütles Haavisto Bukarestis ajakirjanikele.

Ungaril ei ole Haavisto sõnul ratifitseerimisele eeltingimusi ja ta kavatseb ratifitseerida Soome ja Rootsi liikmelisused samaaegselt.

„Oleme oodanud ratifitseerimist selle aasta poolel, aga parlamendil on olnud kiire muude asjadega. Võtsime selle positiivselt vastu,“ ütles Haavisto.

Ungari oli varem lubanud liikmelisused ratifitseerida veel sel aastal. Orbán ütles aga hiljuti, et see toimub uue aasta alguses.

Ungari ja Türgi on ainsad NATO riigid, mis ei ole veel Soome ja Rootsi liikmeks astumist ratifitseerinud. Haavisto ja Billström kohtusid ka Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğluga.

Türgil ei ole Haavisto sõnul veel täpset ratifitseerimise ajakava. Türgis on järgmisel aastal parlamendivalimised ja parlamendi töös tuleb kevadel paus.

„Meie üleskutse Türgile on, et ratifitseerimine toimuks enne valimispausi,“ ütles Haavisto.