MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS-i koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,5%, konservatiivset rahvaerakonda (EKRE) 24,4% ja Keskerakonda 16,6% valimisõiguslikest kodanikest.

Esikolmikule järgnevad parlamendiväline Eesti 200 (9,1%), Isamaa (7,7%) ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (6%).

Reitingute tabel

Reformierakonna toetus on püsinud alates oktoobri lõpust praktiliselt samal tasemel. Samas on olnud languses EKRE toetus. Rahvuskonservatiivide toetus langes nädalaga 1,1 protsendi võrra ning viimase kuue nädalaga on see langenud 3,1 protsendi võrra.

Keskerakonna toetus on viimase viie nädalaga tõusnud 3,4 protsendipunkti võrra. Sotside toetus on viimastel kuudel püsinud pigem languses ning praegusest madalam oli see viimati käesoleva aasta aprillis.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 47,2% ja opositsioonierakondi 41% vastajatest.

Kui riigikogu valimised peaksid toimuma täna, saaks Reformierakond selliste reitingute alusel 38 kohta, EKRE 26 kohta, Keskerakond 17 kohta, Eesti 200 8 kohta, Isamaa 7 kohta ning sotsiaaldemokraadid 5 kohta.

Mandaatide tabel

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 1.–28. novembrini ning kokku küsitleti 4002 valimisealist Eesti kodanikku.

Tulemuste presenteerimisel on ühiskonnauuringute instituut ja Norstat keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. Sel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest.

Valimi võimalikult esindusliku jagunemise eesmärgil teostati küsitlused kombineeritud meetodil – telefoniküsitluses ning veebiküsitluses. Valimi andmed on tulemuste esinduslikkuse tagamiseks kaalutud vastavaks valimisõiguslike kodanike proportsionaalsele jaotusele peamiste sotsiaaldemograafiliste tunnuste alusel.