Kultuuri- ja audiovisuaalvaldkonna ministrite poliitiline mõttevahetus keskendus Ukraina kultuuri ja kultuuripärandi päästmisele ja toetamisele. Kohtumise mitteametlikus osas kõneles ka Ukraina kultuuriminister Oleksandr Tkatšenko.

„Rõhutasime koos Balti ja Poola kolleegidega, et Venemaa propagandaga võitlemises peab veelgi rohkem koostööd tegema ning selle levi takistama kõikvõimalikes meediumites, sealhulgas satelliitide kaudu. Kremli rahastatud propagandakanalid on infosõja relvad, mitte vaba meedia, nagu meie Euroopas sellest aru saame. Pean eriti oluliseks ka Ukraina sõja tõttu tõusnud energiahindade pärast hädas olevate kultuuriasutuste toimetuleku teemat, mille tõstatas jõuliselt Saksamaa kultuuriminister“ ütles kultuuriminister Piret Hartman.

Lisaks sporditaristu ligipääsetavuse ja keskkonnajalajälge teemale oli Ukrainaga seonduv kõne all ka pärastlõunal jätkunud spordiministrite kohtumisel.

„Rõhutasin kolleegidele, et Venemaa ja Valgevene sportlastel ei ole kohta Eestis toimuvatel rahvusvahelistel kõrgetasemelistel võistlustel ning kutsusin kõiki spordiorganisatsioone üles meie eeskuju järgima. Euroopa Liit saab siin võtta suurema rolli, et seda põhimõtet ka teiste mandrite organisatsioonidele ja riikidele selgitada, kelleni on igal Euroopa riigil üksikuna märksa keerulisem jõuda. Samuti rõhutasin, et spordil saab olla suur roll Ukraina sõjapõgenike lõimumisel ühiskondadesse,“ lisas Hartman.

Hommikul kohtus Hartman Rootsi kultuuriministri Parisa Liljestrandiga, kellega arutati Rootsi peagi algava eesistumise teemasid, kahepoolseid kultuurisuhteid ning samuti meediavabaduse ja Ukraina toetamisega seotud teemasid. Viimane oli kõne all ka eraldi kohtumisel Leedu kultuuriministri Simonas Kairysega ja Läti kultuuriministeeriumi kantsleri Dace Vilsinega.

Jaga
Kommentaarid