Euroopa Komisjon ähvardas kärpida Ungarile määratud toetusi eelkõige sellepärast, et riik ei täida õigusriigi põhimõtteid. Ent peale selle nõuab EL ka läbipaistvust riigihangetes, mille kaudu riigi peaministri Viktor Orbáni lähiringkond on väidetavasti teeninud miljoneid eurosid. „See on unistus ja pettekujutelm, et Budapesti lubadustel EL-ile oleks mingitki tähendust,“ selgitas Helsingi ülikooli vanemteadur Katalin Miklóssy Soome rahvusringhäälingule.

Miklóssy sõnul on Ungari süsteem korruptsioonist sõna otseses mõttes läbi imbunud ning seetõttu on EL-i toetusraha kuritarvitamine Ungaris lokkava ulatusliku kuritegevuse osa.

Väikeärimehest miljardäriks

Budapestis asuva uuriva ajakirjanduse väljaande Direkt36 peatoimetaja András Pethő usub samuti, et peaministri 12-aastase võimuperioodi ajal on paljud Orbánile lähedased inimesed, näiteks tema sugulased ja sõbrad, tohutult rikkaks saanud. „Orbáni lähedased on saanud rikkaks, sest nende ettevõtted on saanud riigilt tõeliselt tulusaid lepinguid. Enamikku neist lepingutest on rahastatud kas osaliselt või täielikult EL-i vahenditest,“ selgitas Pethő Soome meediale.

Pethő sõnul on võimatu hinnata, kui palju EL-i vahendeid on täpselt Orbáni lähedaste pangakontodele liikunud. Ent kõnekas on näiteks fakt, et Ungari rikkaim mees Lőrinc Mészáros on Orbáni lapsepõlvesõber. Kunagi torumehena töötanud Mészárosele kuulub eri sektorites ligikaudu 40 ettevõtet ning Forbes hindab tema vara üle miljardi euro suuruseks. Sinna kuuluvad pangad, varahaldusfirmad, kindlustusfirmad, ehitusfirmad ja hotellid.

„Enne Orbáni võimuletulekut oli Mészáros oma kodukülas kohalik väikeärimees. Tänu riigilt saadud lepingutele on temast saanud Ungari üks rikkamaid inimesi, kui mitte rikkaim,“ sõnas Pethő. Direkt36 andmetel ongi avalikud vahendid Orbáni perekonda liikunud sageli just Mészárose ettevõtete kaudu.

„Peetakse tõenäoliseks, et ta haldab Orbáni perekonna varasid,“ selgitas ka Miklóssy. Mészárosel on muu hulgas sidemeid Orbáni isa Győző Orbáni ettevõttega. Talle kuuluv kaevandusfirma on viimastel aastatel olnud väga edukas ning ilmselt on see osaliselt tingitud sellest, et ettevõte on tarninud materjale EL-i rahastatud suurtele ehitusprojektidele.

„Üks näide sellistest projektidest on Budapesti kanalisatsioonivõrgu arendamine, mille jaoks tarnis Orbáni isa firma betoonelemente,“ jätkas Pethő.

Riigis pole läbipaistvust

Peale selle on osa ärisid seotud ka Orbáni väimehe István Tiborcziga. Ta alustas ettevõtlust tänavavalgustitega, mille puhul tema firma võitis mitu järjestikust riigihanget. „Nii teenis ta oma esimesed miljonid. Tänaseks on ta ülimalt jõukas. Talle kuuluvad muu hulgas hotellid ja kinnisvara,“ selgitas ajakirjanik. Samuti on teada, et Mészárosele kuuluv pank on andnud Tiborczile tohutult suuri laene.

Pethő sõnul pole täpselt teada, kui palju ärimehi Orbáni lähikonda kuulub. Ta nendib, et neid võib vahel Orbáni seltskonnas jalgpallistaadionide VIP-tribüünidel näha, kuid tegelikke kontakt hoitakse tihti ka saladuses. „Orbáni lähiringkonnas on võib-olla viis kuni kümme inimest, kes võivad temaga vahetult kokku puutuda. Lisaks ka nende äripartnerid ja alltöövõtjad. See on suur võrgustik,“ selgitas ta.

Ettevõtteid uurida pole Ungaris aga lihtne, sest läbipaistvust ei ole. Direkt36 on uurinud riigis toimuvaid hämaraid tehingud juba aastaid. „Ungaris puudub ametlik statistika alltöövõtjate kohta. Avalikest andmebaasidest saab teada vaid projektide peatöövõtjad. Alltöövõtjaid ei ole. Nende väljaselgitamine nõuab rasket tööd,“ rääkis Pethő.