Üheksa kümnendit tagasi korraldati Ukraina NSV-s tahtlikult näljahäda (tuntud kui Holodomor), mille eesmärk oli allutada sealne rahvas nõukogude korrale. Surma sai vähemalt ligi 4 miljonit inimest. Urmas Reinsalu (Isamaa) külastas täna ühes välisministrite delegatsiooniga Holodomori memoriaali. Mida on meil 90 aastat hiljem sellest ajaloolisest tragöödiast õppida?

„Seda, et kui kurjus ei saa karistatud ja tõde ei pääse pinnale, siis on kurjusel oht end korrata,“ märkis Reinsalu Delfile. „Näeme, et toonane oli genotsiid ja ka praegu toimub Ukrainas genotsiid ukraina rahva vastu.“

Reinsalu ja veel kuue riigi välisministrid kohtusid täna ka Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Millest juttu tehti?

Välisminister Urmas Reinsalu viibib täna ühes Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra ja Islandi kolleegidega visiidil Kiievis, avaldamaks vankumatut toetust Ukrainale. Tegu on suurima delegatsiooniga, mis on Venemaa täiemahulise sõja algusest saati Ukrainat külastanud.

„Sellest, mida tuleb kiiresti Ukraina aitamiseks teha. Rohkem raskerelvi – eriti tankid. Üheksas sanktsioonide pakett kehtestada. Ta osutas sellele, et nafta hinnalagi – mida praegu G7 on pakkunud – on ülemäära kõrge ja annab Venemaale kasumit,“ kirjeldas Reinsalu kohtumise sisu.

Peale selle võttis Zelenskõi jutuks Venemaa vastutusele võtmise rahvusvahelises tribunalis ning lõpetuseks väljendas tänu Põhjala ja Balti riikidele, kes on ukraina rahvast palju aidanud.

„Tema arusaam selgelt: võidavad selle sõja meie toel ja see on meie ühine võitlus,“ märkis Reinsalu kokkuvõtteks.

Kuula lähemalt videost!

Jaga
Kommentaarid