Hiina president Xi Jinping seisab riigis teatavasti silmitsi enneolematu vastuhakuga ning tuhanded inimesed avaldavad üle Hiina meelt seal kehtivate karmide koroonapiirangute vastu. On teada, et mõned meeleavaldajad julgesid nõuda isegi Xi ja kommunistliku partei tagasiastumist.

Saksa valitsuse pressesindaja Steffen Hebestreit ütles esmaspäeval, et Berliin tunneb muret, et Peking on otsustanud kasutada meeleavalduste maha surumiseks vägivalda. Ent lisaks tegi ta ettepaneku, et Hiina peaks pandeemia kontrolli alla saamiseks võtma kasutusele Lääne ettevõtete BioNTech/Pfizer ja Moderna toodetud mRNA vaktsiinid.

„Pärast kolme pandeemia-aastat võib öelda, et Euroopas ja Saksamaal on mRNA vaktsiinid osutunud väga tõhusaks,“ ütles Hebestreit ja lisas, et Saksamaa kantsler Olaf Scholz selgitas seda oma hiljutisel Hiina-visiidil ka Hiina riigijuhile Xi Jinpingile ja peaministrile Li Keqiangile.

Hiina loodab pandeemia ohjeldamisel jätkuvalt enda toodetud vaktsiinidele ning rangetest meetmetest hoolimata teatati riigis täna 40 052 uuest COVID-i juhtumist.

Keskvõimu meeleavaldused ei kõiguta

Miikael Raun

Protestilaine sütitas neljapäeval Kesk-Hiinas Ürümqi linnas toimunud kortermaja põleg, milles hukkus vähemalt kümme inimest. Usutakse, et inimestel ei lubatud põlevast hoonest koroonapiirangute tõttu lahkuda. Kohalik valitsus on seda eitanud. Hiina sotsiaalmeediasse on ilmunud mitmeid pilte Shanghaist, millel Ürümqi põlengu ohvreid mälestatakse. Pildid on nüüdseks kustutatud.

Hongkongi polütehnilise ülikooli sotsiaalteaduste professor Chung Kim-wah ütles Briti päevalehele The Guardian, et kuigi väikesemahulised kohalikud protestid on Hiinas praegu laialt levinud, ei ohusta need tõenäoliselt keskvalitsust. Ta eeldas, et valitsus kasutab rahulolematuse vähendamiseks nii piirangute leevendamist kui protestide mahasurumist.

„Tuleb jälgida, kas Xi-vastased loosungid levivad, kuid Xi võib vastutuse [kohalikele võimudele] nihutada ja [keskvalitsus] võib öelda, et kohalikud omavalitsused on Covidi tõkked üle jõustanud,“ ütles Kim-wah. Ta viitas sellele, et 11. novembril leevendas Hiina valitsus mõningaid koroonapiiranguid ja kutsus kohalikke ametnikke üles hoiduma valimatutest piirangutest.