Siseminister Lauri Läänemets andis täna välja aasta kodaniku tiitli ja kodanikupäeva aumärgid. Lisaks tunnustati täna noortekonkursi „Meie ühine tulevik Eestis“ parimaid töid.

„Tänavune aasta kodanik Johanna-Maria Lehtme on kahtlemata lõppeva, Ukraina lipuvärvides aasta nägu,“ ütles aasta kodaniku nime välja kuulutanud siseminister Lauri Läänemets lisades, et seekordne kodanikupäev on eriline. „Lõppevat aastat on varjutanud Venemaa rünnak vaba Ukraina riigi ja selle inimeste vastu. Nende kuude jooksul oleme näinud, kui kiirelt ja efektiivselt tegutsesid meie vabaühendused ja vabatahtlikud selle nimel, et juba sõja esimestest päevadest aidata ukrainlasi nii nende kodumaal, aga toetades ka siia saabunud sõjapõgenikke. Kindlasti tuleb siinkohal tunnustada ka paljusid ettevõtteid ja ettevõtjaid, kes riigile ja vabatahtlikele nõu ja jõuga appi tulid,“ ütles Läänemets.

„Aasta kodaniku kandidaadiks esitamise avaldusel on rõhutatud, kuidas Johanna-Maria Lehtme on pidevalt muutuvas, sageli segases ja pingelises olukorras suutnud leida üha uusi võimalusi Ukraina ja ukrainlaste aitamiseks suutes sealjuures mobiliseerida erasektorit ning teisi vabaühendusi ja vabatahtlikke. Ühiselt ja koos asju tehes sünnivadki suured asjad,“ lisas minister.

Kodanikupäeva aumärgid 2022

1. Eve Soopa

2. Ivi Sark

3. Julia Stolberova

4. Kaidi Kornak

5. Kaja Schumann

6. Kristina Ojamäe-Lankov

7. Käti Teär-Riisaar

8. Merili Ginter

9. Nele Pernits

10. Signe Värv

11. Tiina Hussar

12. Triinu Priks

13. Tuuliki Oberschneider

14. Veronika Isberg

Läänemetsa sõnul tunnustavad tänavused kodanikupäeva aumärgi saajad kodanikuühiskonda selle mitmekesisuses. „Aumärkidega tunnustame ühest küljest Ukraina ja ukrainlaste abistajaid, kelle tegevus on piiriülese haardega, kuid samas ka kohaliku elu edendajaid ning neid, kes aitavad lahendada inimeste ja loomade muresid. Kõik need inimesed on võrdselt meie ühiskonnale eeskujuks, sest neid tõukab empaatia ja pühendumus päriselt aidata. See teebki neist eeskujulikud kodanikud,“ ütles minister.

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul annab kodanikupäev võimaluse näha ja tunnustada inimesi, kes kodanikuühiskonda oma suure panuse annavad. „Tehtud töö märkamine ja tunnustamine aitab meil ühtlasi motiveerida ka tuhandeid teisi meie ühiskonna „sädeinimesi“ ja eestvedajaid, et selliseid algatusi ja inimesi meie riik märkab, tunnustab ja seab eeskujuks,“ lisas Läänemets.

Tunnustati ka noorte loovtöid

Tänavune kodanikupäev on eriline, sest tunnustati ka esmakordselt toimunud noorte loovkonkursile „Meie ühine tulevik Eestis“ esitatud tööde autoreid. Konkursiga kutsuti eesti keelest erineva emakeelega noori unistama, milline on meie kõigi ühine tulevik Eestis välja peaks nägema.

Konkurss toimus kahes vanusegrupis 14–18- ja 19–23-aastastele noortele. Konkursitöid sai esitada nii eesti, vene, ukraina kui ka inglise keeles. Mõlemas vanusekategoorias tunnustati silmapaistvaid töid ning kuulutati välja mõlema kategooria kolm võidutööd.

Parimad loovtööd

1. „Uurimustöö“, Alissa Petuhhova ja Nelli Tjutina

2. „Meie ühine tulevik Eestis“, Anzhela Bolzhelarska

3. „Essee „Meie ühine tulevik Eestis““, Elina Kozlova

4. „Millist Eestit me siis tahame?“, Daria Dmitrijeva

5. „Meie ühine tulevik Eestis“, Daniil Sergejev

6. „Kiri pojale“, Aleksandr Barantsev

Lisaks andis Postimees Grupp üle eriauhinnad, mille said Vasilisa Artamonova võistlustöö „Эстония – „IT-tehnoloogiate mini Hong Kong““ ja Eva Roslik võistlustöö „Sport on sõpruse keel!“ eest. Loovkonkursi tööd on avaldatud Siseministeeriumi kodulehel.

26. novembril tähistatakse Eestis kodanikupäeva. Kodanikupäeval tõstetakse esile tegusate ja ettevõtlike inimeste panust Eesti ühiskonna arengusse.

Kodanikupäeva aumärke antakse sel aastal juba 25. korda. Tänavu esitati aumärgi komisjonile 31 ettepanekut aumärgi andmiseks. Aumärgi saavad inimesed, kes on oma kogukonnas või laiemalt ühiskonnas jätnud olulise jälje, edendades kodanikukasvatust, väärtustades kodanikuteadvust või tehes vabatahtlikku tööd oma kogukonnas. Aasta kodaniku aunimetust anti sel aastal üle 20. korda.

Kodanikupäeva aumärkide ja aasta kodaniku aunimetuse kandidaate said esitada kõik era- ja juriidilised isikud. Ettepanekud vaatas läbi Siseministeeriumi juurde loodud komisjon, kuhu kuulusid riigiasutuste ja vabaühenduste esindajaid ning kodanikuühiskonnas silma paistnud isikud. Kodanikupäeva aumärk ja aasta kodaniku aunimetus antakse vaid kord elus.

Kodanikupäeva aumärgisaajate nimekirja alates 1998. aastast saab näha riigiportaalis eesti.ee (https://www.eesti.ee/et/eesti-vabariik/kodanikupaeev/kodanikupaeeva-aumaergi-saanud).