„Astu tagasi, Xi Jinping! Astu tagasi, kommunistlik partei!“ karjusid mõned meeleavaldajad Hiina finantskeskuses Shanghais, vahendab CNN.

Meeleavaldused puhkesid Hiina linnades pärast inimohvritega tulekahju neljapäeval Xinjiangi-Uiguuri autonoomses piirkonnas, millest näis saavat rahva viha katalüsaator Hiina range koroonapoliitika vastu. Nimelt ilmusid välja videod, mis viitasid sellele, et karantiinimeetmed takistasid tuletõrjujate õigeaegset abivajajateni jõudmist.

Shanghaist Pekingini kogunesid inimesed Xinjiangi pealinnas Ürümqis hukkunud kümmet ohvrit leinama, protestima null-COVID-i vastu ning nõudma vabadust ja demokraatiat. Kümnetes ülikoolilinnakutes avaldasid meelt või panid üles plakateid tudengid. Paljudes Hiina osades lukustasid elanikud oma kodupiirkondi, võtsid maha tõkkeid ja läksid tänavatele.

Sellised ulatuslikud viha ja allumatuse demonstratsioonid on Hiinas äärmiselt haruldased. Kolm aastat kestnud pandeemia on aga inimeste kannatuse katkema pannud. Viha tekitavad ka üha karmim tsensuur ja isikuvabaduste piiramine.

Vaatamata meeleavaldustele avaldati Hiina riigimeedias artikleid COVID-i laine tõsidusest ja rangete meetmete vajadusest.

Rangetest meetmetest hoolimata teatati Hiinas täna 40 052 uuest COVID-i juhtumist, mis on rekordarv kuuendat päeva järjest.