Eesti-Läti piiri lähedal toimus laupäevasel õhtupoolikul kaks avariid: liiklusõnnetusse sattus nii Tallinnast Poolasse teel olnud buss kui ka Vilniuse-Tallinna buss.

Esimesest bussist toimetati 10 inimest Pärnu haiglasse, kellest kolm vajasid tõsisemat abi. Hukkus roolis olnud Eesti juht.

Traagilisem õnnetus kahest toimus õhtul kella 19.20 paiku Läti pool piiri Riia-Tallinna maanteel Ainažis, kus põrkasid kokku Tallinnast Riiga teel olnud MK Autobussi reisibuss ja veoauto, vahendab Läti Delfi.

MK Autobuss AS-i esindaja ütles, et hukkus roolis olnud Eesti bussijuht. Esindaja sõnul oli tegemist tellimussõiduga Poolasse. Teine bussijuht – samuti Eesti kodanik – on haiglaravil, kuid tema seisund pole ohtlik.

Tellimusvedu kaitseväele

„26. novembri õhtul toimus Lätis Ainaži lähistel raske liiklusõnnetus, milles hukkus kaitseväele tellimusvedu teinud bussi juht. Kaitsevägi avaldab bussijuhi lähedastele kaastunnet,“ teatati pressiteate vahendusel. „Õnnetuses sai vigastada üks Eesti kaitseväelane, kes viidi haiglasse kontrolli. Tema seisund ei ole eluohtlik. Ülejäänud õnnetuses viga saanud reisijad on Ukraina relvajõudude liikmed, kes on samuti toimetatud haiglasse. Õnnetuse täpsete põhjuste väljaselgitamisega tegeleb Läti politsei.“

Mis põhjusel Ukraina relvajõudude liikmed Eestis viibisid ja millist eesmärki bussireis Poola eneses kandis, pole hetkel avalikkusele kommunikeeritud. Kaitseväest keelduti bussireisi puudutava puhul tausta lähemalt avamast.

Veok kaotas juhitavuse?

Ettevõtte MK Autobuss esindaja nentis Läti Delfile, et vastutulev veok kaotas juhitavuse ja paiskus bussile juhipoolselt küljelt vastu.

Võimud reageerisid suurte jõududega ja kohapeal tegutses üle kümne päästemeeskonna. Avariipaik jäi Eesti piirist mõne kilomeetri kaugusele, mistõttu läksid Läti kolleegidele appi ka Eesti politsei ja kiirabi. Läti kiirabi teatas hilisõhtul, et hukkus vähemalt üks ja sai viga veel 26 inimest. Üks vigastatu tuli veoauto rusudest sündmuskohal välja lõigata.

Osa kannatanuid toimetati Eesti kiirabi poolt ka Pärnu haiglasse. Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Margit Suhhostavets ütles, et laupäeval toodi haiglasse 10 inimest, kellest kolm vajasid tõsisemat abi. Üks vigastatu viidi Põhja-Eesti regionaalhaiglasse. Ta lisas, et ülejäänud patsiendid jäid ööseks Pärnu haiglasse.

Läti Delfi vahendab, et Läti politsei on alustanud kriminaalmenetlust seoses Ainažis juhtunud liiklusõnnetusega, mille käigus selgitatakse välja õnnetuse põhjus. Politsei sõnul on õnnetuse üheks võimalikuks põhjuseks halvad ilmastikutingimused. Ilmaolud sündmuskohal ei olnud tunnistajate sõnul kiita: sadas lund, nähtavus oli halb ja teedel esines libedust.

Teadaolevalt oli bussis 48 inimest ning ühtegi Läti kodanikku nende hulgas polnud.

Läti kiirabi juht Liene Cipule sõnas päästeoperatsiooni järel, et see on näide piiriülese koostöö toimimisest.

Veel üks liiklusõnnetus juhtus õhtul veidi varem kella 18 paiku samal maanteel Eesti piirist umbes 20 kilomeetri kaugusel Svētciemsi lähedal, kus põrkasid kokku veoauto ja BMW X5. Avariipaiga lähedal sõitis omakorda teelt välja ka Flixbusi Vilniuse-Tallinna liinibuss, teatas politsei.

Selles õnnetuses sai viga üks inimene, lisas Läti kiirabi juht.

Avariide tõttu katkes liiklus nn Via Baltical mitmeks tunniks.

Jaga
Kommentaarid