Venemaa valitseja Vladimir Putin arutas täna Iraagi uue peaministri Mohammed Shia al-Sudaniga lääneriikide kavatsusi seada Venemaalt tulevale toornaftale hinnalagi, vahendab Reuters.

Kremli teatel puudutati vestluses „mitmete lääneriikide katseid kehtestada piiranguid Venemaalt pärit toornafta hinnale.“

Putin olevat Sudanile öelnud, et hinnalael saavad ülemaailmsele energiaturule tõsised tagajärjed olema.

„Vladimir Putin rõhutas, et sellised sammud on vastuolus turusuhete põhimõtetega ja toovad suure tõenäosusega kaasa tõsiseid tagajärgi globaalsele energiaturule,“ seisab Kremli avalduses.

Venemaa ja Iraak on mõlemad suured naftatootjad ja naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC liikmed.

Lääneriigid arutavad hinnalae seadmist

G7 riikide seas käib arutelu, kas ja milline hinnalagi seada Venemaalt tulevale toornaftale. Euroopa Liidus on välja pakutud, et hinnapiir peaks olema 65–70 dollarit barreli eest. Reuters kirjutas eile, et sellise hinnalae vastu seisavad nii Poola, Leedu kui ka Eesti, kes usuvad, et 65–70 dollarit barreli eest jätaks Venemaale kätte liiga suure kasumi. Venemaa tootmiskulud jäävad 20 dollari ringi.

Küpros, Kreeka ja Malta – riigid, kus on suur laevandustööstus ja kes kaotaksid Venemaa naftakaubaveo piiramisel kõige enam – arvavad aga, et piirmäär on vastupidi liiga madal, ja nõuavad hüvitist äritegevuse kahjudele või rohkem aega kohanemiseks.

Hinnalagi Vene naftale peaks hakkama kehtima 5. detsembrist.

Jaga
Kommentaarid