Tänane hääletus toimus rahvuskogus ehk Prantsusmaa parlamendi alamkojas, kus enamus on vasakpoolsetel ja tsentristlikel parteidel.

Põhiseaduse muutmiseks peab eelnõu poolt hääletama ka senat, kus võimul on parempoolsed parteid. Oktoobris lükkas senat tagasi erakondadevahelise seaduseelnõu, mille eesmärk oli abordi ja rasestumisvastaste vahendite põhiseaduslikuks muutmine.

Prantsuse naised said seadusliku abordiõiguse 1974. aastal vastu võetud seadusega, mida on hiljem korduvalt muudetud. Viimati uuendati seadust veebruaris, kui võimalikku abordiaega pikendati 14. rasedusnädalani. Varem võis aborti teha 12. nädalani.

Prantsusmaa vasakpoolsete ja tsentristlike parteide sõnul on vaja abordiõigus muuta põhiseaduslikuks sellepärast, et parempopulistidel ei õnnestuks seda tühistada. Parlamendisaadikud ütlesid, et USA ülemkohtu juunis tehtud abordiõiguse vastane otsus näitas vajadust uute sammude järele.

„Selle eesmärk on vältida igasugust taandarengut,“ ütles vasakpoolse partei La France Insoumise (Alistamatu Prantsusmaa) juht Mathilde Panot rahvuskogu ees.

„Me ei taha anda vähimatki võimalust inimestele, kes suhtuvad aborti ja rasestumisvastastesse õigustesse vaenulikult. [Abordiõiguse] lisamine põhiseadusesse kaitseks seda õigust veelgi ja raskendaks selle tühistamist Prantsusmaal,“ sõnas Panot.

Abordiõigust aktsepteeritakse Prantsusmaal laialdasemalt kui Ameerika Ühendriikides ja paljudes Euroopa Liidu liikmesriikides. Ligikaudu 83% prantslasi on rahul sellega, et abort on seadusega lubatud, näitas rahvusvahelise uuringufirma Ifop juulis tehtud küsitlus. 81% küsitlusele vastanuid toetas abordiõiguse põhiseadusesse panekut.