Kosovo võimud tahavad, et serblastest vähemus loobuks Serbia autonumbritest. Serbia ei tunnusta Kosovo iseseisvust, vahendab BBC News.

Mõni tund enne tänast tähtaega nõustus Kosovo peaminister Albin Kurti trahvide väljastamist 48 tundi edasi lükkama. Kurti sõnul teeb ta hea meelega lahenduse leidmiseks koostööd USA ja Euroopa Liiduga.

Kosovo politsei pidi hakkama tänasest Serbia numbrimärkide omanikke trahvima 150 euroga.

Kosovo valitsuse sõnul ei ole enne riigi iseseisvumist Serbiast 1999. aastal välja antud autonumbrid enam kehtivad. 50 000 serblast Kosovo põhjaosas, kes tunnustavad ainult oma kohalikke institutsioone, peaksid nüüd hakkama Kosovo numbrimärke kasutama.

Varem sel kuul lahkusid protestiks Prishtina otsuse vastu massiliselt töölt serblastest politseinikud.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell teatas, et tunde kestnud läbirääkimistel ei õnnestunud tüli lahendada.

Serbia president Aleksandar Vučić ütles, et olukord on konflikti äärel, ning hoiatas, et läheb lahti põrgu, kui Kosovo politsei üritab serblasi trahvima hakata.

Vučić oli enne seda pidanud Brüsselis Kurtiga läbirääkimisi. Viimane süüdistas nende nurjumises Euroopa Liitu.

Borrelli sõnul lükkas Kurti Euroopa Liidu kompromissettepaneku tagasi, Serbia aga võttis selle vastu. Vučić lubas, et Serbia peatab oma numbrimärkide väljaandmise ja uuendamise Kosovo serblastele.

USA välisministeeriumi esindaja Ned Price ütles, et mõlemad pooled peavad tegema järeleandmisi, et rahu ohtu ei satuks.

Täna varahommikuses postituses sotsiaalmeedias teatas Kurti, et võttis vastu USA ettepaneku trahvide väljastamise edasilükkamiseks 48 tundi.