Ignat kirjeldas intensiivset õhulahingut, mille käigus lendas Poola piiri lähedal Lääne-Ukrainas minutite jooksul läbi õhu koguni 50 raketti. Nendest vähemalt 20 tulistas välja Venemaa, 30 aga Ukraina õhutõrje.

15 Vene raketti õnnestus Ukrainal kahjutuks teha, ent vähemalt viis tabas sihtmärki. Ukraina õhutõrje tulistab Ignati sõnul tavaliselt vähemalt kaks õhutõrjeraketti iga vaenlase raketi pihta. „Seega võime eeldada, et meie poolelt lasti välja vähemalt kolmkümmend raketti,“ ütles ta.

Venemaa andis tol päeval Ukrainale kokku 96 raketilööki, millest 77 lasti ukrainlaste poolt alla.

„Sellise õhutõrjelahingu tulemus võib olla mis tahes,“ ütles Ignat ja tunnistas, et vähemalt osa raketikildudest võis olla Ukraina päritolu. Ent see, kas Poolat tabanud raketiosad olid Ukraina või Vene päritolu, ei oma Ignati (ega ka Poola ja teiste lääneriikide) sõnul tähtsust, sest Venemaa kannab lõplikku vastutust Ukraina ründamise eest.

„Muidugi on vaja koos Poola partneritega uurida ja see lugu lõpetada. Inimeste hukkumine on suur tragöödia,“ ütles ta. „Ent kõik on unustanud, et Ukrainat tabas samal päeval ligi sadakond raketti,“ meenutas Ukraina õhujõudude juht.

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kahtles raketi päritolus isegi pärast seda, kui NATO, Poola ja USA olid selle Ukraina õhutõrje omaks kuulutanud. Veel kolmapäeva õhtul kinnitas Zelenskõi, et armeejuht Valeri Zalužnõi sõnul oli rakett Vene oma ja temal pole põhjust selles kahelda.

Neljapäeval teatas Ukraina välisminister, et Ukraina eksperdid on nüüd jõudnud Poolasse, et uurida koos Poola ja USA kolleegidega teisipäevase raketitabamuse sündmuspaika. Ukraina välisministeerium tänas Poolat Ukraina uurijatele juurdepääsu võimaldamise eest.

Jaga
Kommentaarid