Riia linnapea Mārtiņš Staķis tõdes Leedu ringhäälingule antud intervjuus punamonumentide teisaldamisest rääkides, et pidas küsimuses nõu pigem Vilniuse linnapeaga kui Tallinna juhi Mihhail Kõlvartiga, sest Vilniuse kolleegiga on tal sarnasem vaade.

„Tallinna linnapea ütles, et [nõukogude ausamba ümberpaigutamine] oli Eesti või vähemalt Tallinna ajaloo halvim otsus. Samas Vilniuse linnapea ütles mulle – lihtsalt tee seda,“ ütles Staķis.

Tallinna volikogu Isamaa fraktsiooni esimehe Karl Sander Kase sõnul ei tuleks selline hoiak Kõlvarti puhul talle üllatusena. „Oleme näinud Keskerakonna lembust Venemaa ja Nõukogude sümboolika vastu korduvalt ning eriti teravalt on see aastate jooksul kriipinud silma Tallinnas,“ rääkis Kase.

„Alles neljapäevasel volikogu istungil juhtisime Isamaa fraktsiooniga tähelepanu sellele, et Tallinna maksumaksjate raha eest välja antav venekeelne väljaanne „Stolitsa“ õigustas oma päeva teema rubriigis punasümbolite säilitamist ning ühtegi vastupidist seisukohta ei avaldatud,“ näitlikustas Kase. „Lisaks hääletati Keskerakonna häältega maha ettepanek Tallinna punamonumentide kaardistamiseks ja teisaldamiseks.“

Kase sõnul seisis linnavalitsus kevadel vastu ka Isamaa ettepanekule anda linna vapimärk Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile. „Õnneks suutsime volikogu saalis selle otsuse ümber pöörata ning näidata üles toetust Ukrainale,“ lisas Kase.

„Tallinn peab olema eestimeelne ja eestikeelne linn. Suurim murrang, mida selleks tuleb saavutada, on linnajuhtide suhtumine ja mõistmine,“ jätkas Kase. „Kas linnajuhid mõtlevad jätkuvalt „Suurest Isamaasõjast“ või saavad nad viimaks aru, et II maailmasõda ei toonud kaasa Eesti vabastamist, vaid surma ja hävingut kümnetele tuhandetele eestlastele.“

Kase nimetas seda „elementaare hügieeni küsimuseks“. „On lausa räige, et tänased linnajuhid üritavad „Ruski miri“ mentaalset ruumi eksportida ka Riiasse. Isamaa fraktsioon ja linnaelanikud nõuavad linnapea selgitusi,“ sõnas Kase.

Jaga
Kommentaarid