Staķis andis paar päeva tagasi Leedu rahvusringhäälingule intervjuu, kus muuhulgas rääkis ka punamonumentide eemaldamisest Lätis.

Linnapea rääkis, kuidas võidusamba eemaldamine ja lammutamine oli nende jaoks väljakutse, sest kardeti, et algavad rahutused, nagu Eestis pronkssõduri teisaldamisel juhtus. „Lammutamine oli tõesti oskuslik operatsioon ja me olime selleks valmis, sest teadsime, mis juhtus Tallinnas 2007. aastal,“ ütles Staķis.

Staķis jätkas, et pidas punamonumentide eemaldamisega seoses nõu Vilniuse ja Tallinna linnapeadega, kuidas eemaldada neid võimalikult korrektselt ja valutult. „Kui on üks mees, keda võin oma sõbraks nimetada, on see Vilniuse linnapea Remigijus Šimašius. Arutasime ka seda, mis juhtus Vilniuses, kui ta linnapeaks saades 2015. aastal monumendi nõukogude kujud Rohelisel sillal maha lammutas,“ rääkis ta.

Staķis rääkis, et linnapead on monumentide osas erinevatel seisukohtadel. „Loomulikult arutasin seda küsimust Tallinna linnapea Mihhail Kõlvartiga. Erinevus on aga poliitikas, sest mina ja Remigijus oleme samal poliitilisel kursil, aga Tallinna linnapea on teisel, nimetagem seda viisakalt nii,“ rääkis ta.

„Tallinna linnapea ütles, et [nõukogude ausamba ümberpaigutamine] oli Eesti või vähemalt Tallinna ajaloo halvim otsus. Samas Vilniuse linnapea ütles mulle – lihtsalt tee seda,“ jätkas Staķis.

Jaga
Kommentaarid