„Igasugused vandenõuteooriad Ukraina alistumise või Lääne salaläbirääkimiste kohta Putiniga ei võta arvesse üht väikest detaili – ukrainlasi,“ kirjutas Ukraina presidendi nõunik Twitteris. Tema sõnul ei saa selliseid kokkuleppeid lihtsalt ellu viia, kuna Ukraina ei põlvita iialgi venelaste ees. „See pole poliitiline, vaid eksistentsiaalne küsimus,“ rõhutas Podoljak.

Kolmapäeval antud pressikonverentsil mainis Zelenskõi oma äsjast kohtumist CIA juhi Bill Burnsiga ja vihjas, et lääneliitlastelt tulevate märkide järgi tahab Venemaa temaga salakõnelusi alustada. „Mina panin ette korraldada see avaliku foorumina, sest Venemaa peab sõda avalikult,“ lisas ta.

Esmaspäeval oli Burnsil Ankaras haruldane kohtumine Vene välisluure juhi Sergei Narõškiniga, kellega ametlikult räägiti üksnes tuumasõja ärahoidmisega seotud teemadel. Teisipäeval oli Burns juba Kiievis.

Pentagoni pressiesindaja John Kirby rõhutas, et USA ei avalda Ukraina võimudele survet Venemaaga läbirääkimist alustada.

„Ukraina president Zelenskõi otsustab, kas ja millal ta on läbirääkimisteks valmis ning missuguses formaadis need läbirääkimised toimuvad,“ rõhutas Kirby.

Kirby märkis, et Ameerika pool juhindub jätkuvalt põhimõttest, et Ukrainast ei räägita ilma Ukrainata. Ta kinnitas ka, et USA ja Venemaa esindajad suhtlevad küll omavahel, ent nendes vestlustes ei puudutata Ukraina sõja võimalikke lahendusi.

Jaga
Kommentaarid