82-aastane Pelosi ütles, et jääb kongressi saadikuks, esindades parlamendis San Franciscot.

Demokraatide juhina võib Pelosi koha üle võtta New Yorgi esindaja Hakeem Jeffries, kellest saaks sel juhul esimene mustanahaline seadusandja, kes juhib kongressis ühte kahe suure erakonna fraktsioonidest, vahendab Reuters.

Nancy Pelosi on esimene USA esindajatekoja spiikriks valitud naine. Ta on ametis olnud kaks korda: aastatel 2007–2011 ja alates 2019. aasta algusest ning teinud seda tööd kolme USA presidendi ajal.

Pelosi nimetas esindajatekoja ees kõneledes parlamendisaali „pühaks maaks“ ja „Ameerika demokraatia südameks“. Pelosi meenutas, et külastas Kapitooliumi esimest korda lapsena, kui tema isa vannutati parlamendiliikmena ametisse. Ta rõhutas parlamendi alamkoja rolli rahva esindamisel.

„Ameerika demokraatia on majesteetlik, kuid habras. Paljud meist on seda haprust selles saalis omal nahal traagiliselt näinud. Seega tuleb demokraatiat igavesti kaitsta jõudude eest, kes soovivad sellele kahju,“ ütles Pelosi, viidates rünnakule, mille korraldasid mullu 6. jaanuaril Kapitooliumile Donald Trumpi toetajad.

Pelosi märkis sõnavõtus ka naiste osakaalu suurenemist parlamendis nende 35 aasta jooksul, mil ta on seal töötanud.