„Mul pole kahtlust, et see ei olnud meie rakett ega meie raketilöök,“ ütles president. „Tahan, et me oleksime õiglased ja kui see tuli meie õhutõrje kasutamisest, siis tahan neid tõendeid näha. Esiteks uurimine ja juurdepääs teie andmetele.“ Ta toonitas, et Ukrainal peaks olema võimalik raketi maandumispaika uurida, vahendab Ukrainska Pravda. Zelenskõi märkis, et ööl vastu kolmapäeva suhtles ta maailma liidritega. Ta lisas, et Ukraina on kogu Ida-Euroopale inimkilbiks, aga sellest läänes ei räägita.

Varem avaldas soovi raketitabamuse saanud paigaga tutvuda ka Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogu (RNBO) sekretär Oleksi Danilov. President toonitas, et Poola pole ettepanekut seni vastu võtnud.

Financial Timesi korrespondendi teatel ütles Zelenskõi ka seda, et lääneliitlastelt tulevate signaalide järgi tahab Vladimir Putin alustada rahukõnelusi. „Panin ette korraldada see avaliku foorumina, kuna Venemaa peab sõda avalikult,“ lisas ta.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles kolmapäeval pressikonverentsil, et raketi tulistas välja Ukraina. Reutersi teatel kinnitas seda NATO liitlastele ka USA president Joe Biden.

„Eilne plahvatus Poolas toimus massilise raketirünnaku ajal Ukraina vastu,“ ütles Stoltenberg pressikonverentsil. „Juurdlus jätkub, aga seni ei ole meil mingeid viiteid sellele, et see oli tahtliku rünnaku tagajärg, ja ei ole mingeid viiteid sellele, et Venemaa plaaniks ründavat tegevust NATO vastu,“ lisas Stoltenberg.

„Meie esialgne analüüs viitab sellele, et selle juhtumi põhjustas kõige tõenäolisemalt Ukraina õhutõrjerakett, mis lasti välja Ukraina territooriumi kaitsmiseks Vene tiibrakettide rünnaku vastu. Ukraina ei kanna selle eest vastutust. Vastutust kannab lõpuks Venemaa, sest jätkab ebaseadusliku sõja pidamist Ukraina vastu,“ ütles Stoltenberg.

Jaga
Kommentaarid