Venemaa kaitseministeerium eitas, et oli plahvatuse taga ja ütles, et see on „sihilik provokatsioon, mille eesmärk on eskalatsioon“.

Ööl vastu tänast teatas Poola välisministeerium, et Przewodowi külas kuue kilomeetri kaugusel Ukraina piirist põhjustas plahvatuse Venemaal toodetud rakett. „Kell 15.40 kukkus Przewodowi külas alla Venemaa rakett, tappes kaks Poola vabariigi kodanikku,“ seisis Poola välisministeeriumi ametlikus teates.

Samas ütles president Andrzej Duda ajakirjanikele, et neil pole praegu „veenvaid tõendeid selle kohta, kes selle raketi välja lasi“. „Tõenäoliselt oli see Venemaal toodetud rakett, kuid see kõik on hetkel uurimisel,“ märkis ta.

Peaminister Mateusz Morawiecki kinnitusel suurendab Poola pärast intsidenti oma õhuruumi valvet. „Otsustasime tõsta valitud Poola relvajõudude üksuste lahinguvalmidust, pöörates erilist rõhku õhuruumi jälgimisele,“ ütles ta ajakirjanikele.

Samas märkis Indoneesias Balil G20 tippkohtumisel viibiv USA president Joe Biden, et Poolas kaks inimest tapnud raketi väljatulistamine Venemaalt on ebatõenäoline. „Ma ei taha seda öelda enne, kui oleme täielikult uurinud, kuid trajektoori järgi on ebatõenäoline, et see tulistati Venemaalt,“ sõnas ta.

Joe Bideni sõnul otsustavad maailma liidrid järgmised sammud pärast juhtunu väljaselgitamist, sealhulgas pärast Poolas toimuvat uurimist.

Venemaale omistatav rünnak Poola vastu on muutnud Balil kogunevate riigipeade teemade fookust ning toonud seal kaasa hulgaliselt erakorralisi kohtumisi.

Eilsete teadete kohaselt, mille algselt avaldas Poola uudisteportaal ZET ja mille tõelevastavust kinnitas hiljem Bloombergile USA luureametnik, tabas Ukraina piiri lähedal asuvat Przewodówi asulat tabas vähemalt kaks Venemaa raketti. Surma sai kaks inimest.

Poola valitsuse esindaja Piotr Müller teatas esmalt, et peaminister Mateusz Morawiecki on kokku kutsunud riikliku julgeoleku ja kaitseküsimuste komitee erakorralise koosoleku. Ka Ungari president Viktor Orban kutsus kokku riikliku julgeolekunõukogu. Balti riigid on avaldanud Poolale solidaarsust, rõhutades, et NATO territooriumi tuleb kaitsta.

Peale komitee kohtumist andis Müller Varssavis pressikonverentsi, kus ütles, et Poola valitsus tõstab sõjaväe valmisolekut ja kinnitas, et Ukraina piiri lähedases asulas hukkus „plahvatuses“ kaks inimest.

Müller ütles ajakirjanikele, et valitsus kaalub, kas käivitada artikkel 4, mis tähendaks, et NATO alliass koguneks arutama oma liikmesriigi territoriaalse terviklikkuse, poliitilise iseseisvuse või julgeoleku ohtusattumist.

Ukraina linnad on terve päeva olnud Venemaa raketitule all. Volodõmõr Zelenskõi sõnul on riigi territooriumile täna tulistatud üle 80 raketi ja vähemalt paarkümmend on tulemas. Ulatuslikest elektrikatkestustest teatakse nii Ukrainas kui Moldovas. Seitse miljonit ukrainast on väidetavalt elektrita.

Raketilöökidest on tulnud teateid vähemalt seitsmest Ukraina linnast: Kiievist, Lvivist, Kõrvõi Rihist, Rivnest, Sumõst, Poltavast ja Harkivist. Piirkondades teatatakse ulatuslikest elektrikatkestustest - teadete kohaselt on elektrita üle poole Kiievi ja 80% Lvivi linnadest ning 90% Ternopili oblastist. Ukraina energeetikaminister Herman Haluštšenko sõnas, et tegemist on suurima rünnakuga Ukraina energiataristule alates sõja algusest.

Ukraina presidendikantselei juhataja asetäitja Kõrõlo Tõmošenko teatas, et elektrita on jäänud seitse miljonit ukrainlast. Ta lisas, et Venemaa olla täna Ukraina territooriumit tulistanud enam kui 90 raketiga, ent õhutõrje olla neist alla lasknud 70.

Ukraina riiklik võrguoperaator Ukrenergo teatas, et suurimat kahju on tänased raketirünnakud tekitanud riigi põhja- ja keskosa energiataristule. Nendes piirkondades on korraldatud erakorralised elektrikatkestused.

Elektrikatkestustest tuleb teateid ka Moldovast. Moldova asepeaminister Andrei Spînu teatas, et riigi mitmetes piirkondades on suured elektrikatkestused, mille põhjustas Venemaa tänane raketirünnak Ukraina energiataristule.

„Viimase tunni jooksul toimunud Venemaa pommitamise tagajärjel Ukraina energiasüsteemi vastu katkes üks automaatrežiimil (automaatne koormuse jaotamine vastavalt sagedusele) meie riigile elektri importi tagavatest elektriliinidest. See tõi kaasa ulatuslikud elektrikatkestused kogu riigis,“ teatas Spinu.

Riiklik elektrivõrgu operaator Moldelectrica teatas, et kell 16.40 katkes täielikult Rumeeniast Moldovasse elektri tarnimine, vahenda Moldova ja Rumeenia meedia.

Päeval sai Kiievi Petšerskõi rajoonis, kus asub Ukraina presidendi kantselei ja muud valitsushooned, tabamuse kolm kortermaja. Teadete kohaselt hukkus rünnakus vähemalt üks inimene.

Jaga
Kommentaarid