Läänemets sõnas, et valitsus ütles juba pärast esimese Venemaa mobilisatsiooni väljakuulutamist konkreetselt, et need, kes otsustavad Eestist minna Venemaa eest sõdima, ei ole enam siia tagasi oodatud. „See põhimõte kehtib siiani,“ ütles Läänemets.

Nüüd aga on Venemaa president Vladimir Putin teatanud, et mobilisatsiooniga on oodatud liituma ka välismaa kodakondsusega inimesed, nii et sisuliselt saavad Venemaa eest sõtta minna kõik.

Minister Läänemets toonitas, et kui Eesti kodanik otsustaks minna Venemaa eest sõdima, siis see on kriminaalkorras karistatav vabadusekaotusega. „Eestis kehtib meil Venemaa suhtes nulltolerants ja siin läbirääkimisteks ruumi ei ole,“ ütles Läänemets ja lisas, et mitmel juhul on võimalik ka kodakondsust ära võtta.

Läänemets sõnas, et ta loodab inimeste kainele mõistusele ja nad ei liitu Venemaa mobilisatsiooniga. „Kui me tuvastame mõne sellise inimese [Eesti kodakondsusega isiku, kes otsustab minna Venemaa eest sõtta], siis ma kindlasti lähen valitsusse ettepanekuga tema kodakondsus tühistada,“ ütles Läänemets.

Putin lubas välisriikide kodanikel Vene sõjaväkke astuda

Venemaa juht Vladimir Putin allkirjastas dekreedi, mis lubab välisriigi kodanikel teenida Venemaa Föderatsiooni relvajõududes, vahendab Interfax.

Vastav määrus avaldati täna pärastlõunal.

Muudatuste kohaselt võivad Venemaal sõjateenistust edaspidi läbida lisaks Vene kodanikele ka välisriikide kodanikud või välisriikides alalist elamisõigust omavad isikud.

Jaga
Kommentaarid