Biden ütles, et arutab kohtumisel Xiga kahe riigi vahelisi „punaseid jooni“ ja uurib võimalikke erimeelsusi kahe riigi kesksete huvide vahel, vahendab CNN.

USA ametnike sõnul ei oodata kõnelustelt siiski suuri tulemusi, ega panda lootusi ka sellele, et kahe suurriigi vahelised pinged võiksid oluliselt leeveneda.

Presidendid kavatsevad teha juttu Taiwanist, ent veel sel nädalal rõhutas Valge Maja, et USA seisukoht Taiwani osas püsib olenemata Hiina ähvardustest muutumatuna. Biden on lubanud, et kaitseb Taiwani Hiina rünnaku korral ja pärast USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi visiiti Taiwanile katkestas Hiina tänavu augustis suure osa oma diplomaatilistest sidemetest USA-ga, kuna peab Taiwani saart oma lahkulöönud provintsiks.

Valge Maja teatel plaanib Biden tõstatada ka inimõigustega seotud probleeme. ÜRO avaldas hiljuti raporti, milles leiti, et uiguuride tagakiusamine Hiinas võib olla inimsusevastane kuritegu.

Lisaks tahab Biden Valge Maja teatel rääkida Hiina liidriga ka Põhja-Koreast. „Kui suletud riik jätkab praegusel teel, kavatseb USA suurendada oma sõjalist kohalolekut piirkonnas,“ ütles Valge Maja riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan.

Põhja-Korea tulistas alles novembri alguses välja vähemalt 23 lühimaa ballistilist raketti, millest üks maandus Lõuna-Korea vete lähedale. Washington ja Soul on juba kuid hoiatanud, et Põhja-Korea võib lähitulevikus läbi viia ka tuumarelvakatsetuse. Hiina ja USA presidendid on sellest varem korduvalt video ja telefoni teel rääkinud, kuid praegu on olukord teravam, ütles Sullivan.