Välisminister Urmas Reinsalu ütles, et Venemaa üle kaheksa kuu kestnud sõda Ukraina vastu on põhjustanud humanitaarkriisi, mis talvistes tingimustes süveneb veelgi. „Vastame Ukraina abipalvele eesootavaks karmiks ajaks valmistumisel, et leevendada sõjas inimkannatusi ja kindlustada Ukraina põgenike hakkamasaamine olukorras, kus Venemaa sihilikult hävitatud tsiviilobjektid ja -infrastruktuur on jätnud inimesed väga haavatavasse olukorda. Seetõttu osutame abi, mis vastab inimeste kiiretele vajadustele – generaatorid, kriisitoidukomplektid, soojad riided ja rahapõhine abi, sealhulgas tahkete kütuse soetamiseks,“ tõi Reinsalu välja.

Välisministeerium toetab 181 711 euroga Päästeameti poolt kriisitoidukomplektide ja sooja riietuse saatmist Ukrainasse.

MTÜ Mondole eraldab välisministeerium 84 115 eurot generaatorite saatmiseks Ukrainasse. Generaatorid paigaldatakse ühiskondlikult kasutatavatesse kohtadesse, näiteks haiglatesse.

MTÜ Eesti Pagulasabile eraldatakse 400 000 eurot rahapõhiseks abiks Ukraina tsiviilelanikele ja sisepõgenikele tahkete kütuste soetamiseks ja Ukraina põgenikele Gruusias rahapõhiseks abiks talviste üüri-, kommunaal- ja küttekulude katteks.

Varasemalt Eesti poolt 2022. aasta jooksul Ukrainale osutatud humanitaarabi suurus on hinnanguliselt 21,7 miljonit eurot, millest avaliku sektori toetus on 2,7 miljonit eurot. Eesti on saatnud materiaalset abi peamiselt ajutise varjupaiga, toidu ja tervishoiu vallas. Samuti oleme saatnud liinibusse Ukraina transporditeenuse taastamiseks ja toetanud Ukrainat demineerimisvarustusega.