„See on olnud väga keerulise kuriteo kompleksne juurdlus ning kahtlustuse näol on tegemist väga tõsise kuriteoga, mis on suunatud Rootsi luure- ja julgeolekusüsteemi vastu. Kuritegu on raske, sest see puudutab asjaolusid, mis on suure tähtsusega. Andmed, mida on hangitud, edastatud ja loata avaldatud, võivad välisriigi kätte sattudes olla Rootsi julgeolekut kahjustavad,“ teatas peaprokurör Per Lindqvist, vahendab SVT Nyheter.

Kahtlustatavad vennad on pärit Uppsalast ja on olnud vahi all üle aasta. Süüdistuse järgi edastasid vennad 2011. aasta 28. septembrist kuni 2021. aasta 20. septembrini Venemaale ja Venemaa sõjaväeluurele GRU-le andmeid, mis võivad kahjustada Rootsi julgeolekut.

Vanem vend, kes on 40. eluaastates, oli mullu septembris vahistamise ajal ühe Rootsi riigiametkonna tippjuht. Varem on ta töötanud nii Säpos kui ka MUST-is. Ajalehe Dagens Nyheter andmetel on ta töötanud ka MUST-i osas, erihangete kontoris (KSI), mis on Rootsi kaitseväe üks salajasemaid osi ja mille ülesanne on ühenduse pidamine välisriikide luureteenistustega ja spionaaž inimluure abil.

Süüdistuse järgi hankisid mehed andmeid just julgeolekupolitseis ja kaitseväes töötamise raames.

Noorem vend, kes on 30. eluaastates, on süüdistuse järgi muu hulgas osalenud kuritegude planeerimises ning tegeles kontaktidega Venemaa ja GRU-ga.

Mõlemad vennad eitavad oma süüd.