Siseminister Lauri Läänemets pole enda eelistatud kandidaadi, siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsleri Veiko Kommusaarega seoses meelt muutnud. Kommusaare kohtumine peaminister Kaja Kallasega kulges kenasti, aga siseministri kandidaadile see teed vabaks ei teinud.

Kallas kohtus ka PPA asejuhtide Egert Belitševi ja Krista Aasaga, kuigi Läänemets oli mõista andnud, et seda pole mõtet teha. Siseminister süüdistas peaministrit usaldamatuses tema ministeeriumi vastu.

Delfile teadaolevalt ei ole praeguse seisuga ühelgi kolmest kandidaadist mõtet oma võimalustesse ülemäära optimistlikult suhtuda. Kaja Kallas ütles eilsel valitsuse pressikonverentsil, et temal ei ole infot, et selline arusaam paika peaks. „Siseminister sellega tegeleb ja lubas oma konkreetsemad ettepanekud teha,“ ütles Kallas valitsuse pressikonverentsil.

Musta hobust veel ei paista

„Ma proovin kuulata, mida Reformierakonna fraktsioon arvab, et siis edasi liikuda,“ ütles Läänemets selle peale. Ta selgitas, et kandidaat peab käima läbi ka riigikogu õiguskomisjonist, mistõttu on oluline ka parlamendiliikmete arvamus. Mis mõte on oravate fraktsiooni kuulamisel, kui partei esimehe seisukoht seoses Kommusaarega mõjub jahedana? „Peaminister pole otseselt öelnud, et ta vastu on. Tasub konsulteerida.“

Teiste riigikogu erakondade esindajad on avaldanud toetust Kommusaarele.“„PPA juhikandidaadi esitab siseminister ning kui see peaministri toetust ei leia, alustame protsessi otsast ja ilmselt uute kandidaatidega,“ ütles Läänemets Delfile 26. oktoobril.

„Hea tava on, et koalitsioonis tehakse kokkulepe,“ ütles Kaja Kallas järgneval päeval. „Ei ole mõtet häid inimesi ära lörtsida, kui ei ole kokkulepet. Kõik on ju väga head kandidaadid ja ei saa neile ette heita midagi, aga valituks osutumine eeldab kokkulepet,“ lisas ta.