44-aastane DeSantis saavutas teisipäeval toimunud valimistel võidu mäekõrguse eduga, mis kinnistas tema staatuse vabariiklaste eredaima tõusva tähena. Laialdaselt oodatakse, et DeSantis pürgib 2024. aastal vabariiklaste presidendikandidaadiks, vahendab BBC News.

76-aastane Trump näib üha kindlamalt samuti uuesti presidendiks saada ihkavat.

Trump tegi eile õhtul kohaliku aja järgi pika avalduse, milles iseloomustas DeSantist poliitilise kergekaallasena, kes tuli 2017. aastal esimest korda kuberneriks kandideerides tema juurde „meeleheitlikus seisundis“.

„Ronil oli madal toetus, halvad küsitlused ja tal ei olnud raha, aga ta ütles, et kui ma talle toetust avaldan, ta võidab,“ teatas Trump. „Ma tegin korda ka ta kampaania, mis oli laiali vajunud.“

Edasi kurtis Trump, et DeSantis, kellele ta on andnud hüüdnime „Ron DeSanctimonious“ (sanctimonious tähendab inglise keeles silmakirjalik), „mängib mänge“, kui keeldub presidendiks kandideerimist välistamast.

„Noh, lojaalsuse ja klassi mõttes ei ole see tõesti õige vastus,“ lisas Trump.

Oodatakse, et Trump teeb oma uuesti presidendiks kandideerimise kavatsuse teatavaks juba järgmisel nädalal.

Samal ajal kui DeSantis supleb oma valimisvõidu säras, on Trumpi süüdistatud vabariiklaste pettumust valmistanud tulemuses kongressi vahevalimistel.

Kuigi oodati vabariiklaste „punast lainet“ ehk suurvõitu, ei ole kaks päeva pärast valimisi endiselt selge, kumb erakond kongressi enda kontrolli alla saab.

Valijad heitsid suuresti kõrvale kandidaadid, kes toetasid Trumpi alusetuid väiteid valimispettuse kohta 2020. aasta presidendivalimistel.