Eile kirjutas Delfi, et riigikogu istungi juhatajal ei ole nuppu, millega saalis istuva saadiku mikrofoni välja lülitada. Küll aga on sellise palve esitamisel võimalik riigikogu saadiku mikrofoni kinni lülitada tehnilisel personalil.

Jüri Ratas ei lasknud eile välja lülitada Martin Helme mikrofoni, kui ta luges ette detailselt Marko Mihkelsoni pildiskandaali keskmes olevaid fotosid. Samuti ei peatanud Ratas Helmet suuliselt, kuigi sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo seda istungi saalis küsimuse ajal nõudis.

Ratase sõnul on riigikogu liikmete sõna vaba. „Kui keegi eksib oma sõnakasutuses, siis riigikogu esimees sellele reageerib. Seda ma ka eile tegin mitu korda,“ ütles Ratas täna Delfile. Tõepoolest võttis Ratas peale Helmet sõna ning ütles, et sellised sõnad riigikogu saali ei sobi. „Ma ei näinud mingit põhjust kellegi mikrofoni sulgema hakata, aga loomulikult ma reageerisin sellele, kui lapsed mängu toodi,“ ütles Ratas.

Kuid miks ei peatanud Ratas Helmet juba sõnavõtu keskel? Ratase sõnul on riigikogu saadiku mikrofoni sulgemine kohapealt harv juhus. „Reeglina on need seotud sellega, kui riigikogu liige läheb nahaalselt üle oma aja,“ ütles ta.

Siin kohal tasub mainida, et Ratas on riigikogu saalis istuva saadiku mikrofoni sulgenud küll. Viimati näiteks eelmise kuu infotunnis, kus lasi Mart Helme mikrofoni välja lülitada, sest ta ei küsinud protseduurilist küsimust.

Sellele, miks riigikogu esimees ei peatanud Helmet keset fotode kirjelduste ettelugemist, Ratas ei vasta ning küsib, miks ta oleks pidanud seda tegema. „Kust ma tean, kui inimene küsib kaks minutit küsimust, et mis tekst sealt tuleb. Ma seda küll ei tea. Ma ei ole nii ettenägelik, kui Delfi on,“ ütles Ratas ning lisas, et ta reageeris öeldule siis, kui Helme oli lõpetanud.

Keset Helme ettelugemist hüüdis sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo Ratasele, et ta peataks Helme. „Ole hea, katkesta see! Ole hea, katkesta see! Palun katkesta see!“ ütles Riisalo.

Ratas oleks saanud lasta Helme mikrofoni välja lülitada

EKRE esimees Martin Helme luges eile riigikogu infotunni ajal ette lõigu kohtumaterjalist, mis kirjeldab detailselt Marko Mihkelsoni pildiskandaali keskmes olevaid pilte. Riigikogu esimees Jüri Ratas ei lülitanud Helme mikrofoni välja.

Riigikogu kodu- ja töökorra seadus oleks võimaldanud Jüri Ratasel Martin Helme mikrofoni vaigistada, kuid seda võimalust ei kasutatud.

Peaminister Kallas ütles lõigu ettelugemise peale, et Ratas ei valitse saali ning oleks saanud rääkija mikrofoni kinni lülitada.

Jüri Ratas kirjutas oma sotsiaalmeedias, et sellist mikrofoni väljalülitamise nuppu temal kui riigikogu esimehel ei ole. „Kui peaminister arvab, et riigikogu esimehel on olemas nupp, millega on võimalik riigikogu liikme mikrofon välja lülitada, siis sellist nuppu ei ole olemas,“ kirjutas Ratas oma postituses. „Küll aga on riigikogu esimehel võimalus riigikogu liikme sõnavõtu peale reageerida ja seda ma ka tegin, juhtides korduvalt tähelepanu. Kaja Kallasel ei tasu valeväidetega esineda.“

Riigikogu kodukorra järgi oleks Ratas siiski saanud mikrofoni välja lülitada. Tõsi, temal endal sellist nuppu ei ole, kuid riigikogu esimees saab paluda mikrofoni välja lülitada tehnilisel personalil.

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse § 72 lubab istungi juhatajal teatud juhtudel ettekande, sõnavõtu või küsimuse katkestada mikrofoni väljalülitamisega.

Riigikogu pressiteenistuse sõnul on mikrofoni väljalülitamine siiski äärmuslik meetod. „Esmalt loob istungi juhataja korda saalis märkuse tegemisega,“ ütles pressiteenistus.

Jaga
Kommentaarid