„Kui sõda algas, siis mu noored ägedad kolleegid, kes on lääne ülikoolides õppinud, töötavad rahvusvaheliste organisatsioonide jaoks, üritavad üles ehitada korruptsioonivaba Ukrainat, ütlesid: äkki nüüd korruptsioon taandub? Kõik korraks peatus, aprillis läks meie komisjoni töö edasi – meie just nimelt kuulame kõrgeid kohtunikke rääkimas muinaslugusid, kust nad vara saavad. Ja see on jälk. Tänaseks, kas see meeldib meile või mitte, on korruptsioon tagasi, ja me peame sellest rääkima,“ tõdes endine Eesti Vabariigi peaprokurör, Parempoolsete erakonna esimees Lavly Perling.

Euroopa Liidu rahastatud projekti Pravo Police raames Ukrainat nõustanud ning tänaseni Ukraina Eetika Nõukogus osalev Perling kirjeldas markantset juhtumit, kuidas mõne nädala eest hääletas enamik otsustajaid, et agressorriik Venemaa passiga kohtunik sobib siiski Ukrainas kohut mõistma.

„Muidugi võiksime nüüd käed rüppe lasta ja öelda, et see ongi lootusetu. Aga ei, kui ma vaatasin nende noorte läänemeelsete ukrainlaste nägusid, siis ma nägin seda pettumust näos. Ja see oli ka see, miks nad ütlesid, et „peame rääkima meie sees toimuvast“,“ ütles Perling.

Samas projektis nõustajana kaasa löönud ettevõtja, endine sise- ja justiitsminister Andres Anvelt meenutas koostöökogemusi kohalike jõustruktuuridega ja ütles, et korruptsioonikahtlused kerkisid seda suuremaks, mida kõrgemal tasemel kolleegidega tuli suhelda.

„Mida madalamal, näiteks Kiievi politsei tasemel – „väga huvitab, aidake meil teha seda, tehke meile seda“. Mida kõrgemale lähed – „miks te tulite üldse, andke meile raha siia, me vaatame ise, mis me teeme“,“ meenutas ta.

Vaata ja kuula saatest Perlingu ja Anvelti kogemusi ja mõtteid Ukraina võitlusest korruptsiooniga, aga ka autori meenutust, kuidas aastate eest koos kaasomanikega Ukrainas asuvasse reklaamifirmasse minnes avastati eest hoopis suletud uks ja kantpead!

Jaga
Kommentaarid