Vene riigimeedia teatel arutasid Venemaa ja Iraani kõrged julgeolekujuhid sõda Ukrainas ja seda, kuidas võidelda lääne eriteenistuste sekkumise vastu riikide siseasjadesse.

Iraani meedia teatas täna hommikul, et Patrušev sõitis Iraani oma kolleegi Ali Shamkhani kutsel.

Lääne ekspertide hinnangul arutatakse Tehranis ilmselt Iraani ballistiliste rakettide tarnimist Venemaale. Oletatakse, et Iraani pool tegi Patruševi visiidi avalikuks seepärast, et juhtida rahvusvahelise avalikkuse tähelepanu Moskva ja Teherani vahelise koostöö süvenemisele. Ent ühtlasi antakse sellega kaudselt mõista, et Venemaa pöördub Iraani poole abi saamiseks.

Tarnib Venemaale droone

Eile kirjutas Sky News allikatele viidates, et Vene sõjaväelennuk viis augustis Teherani salaja 140 miljonit eurot sularaha ja kolm olulist näidist Lääne relvadest: Briti tankitõrjeraketi NLAW, USA tankitõrjeraketi Javelin ja õhutõrjeraketi Stinger. Relvad olid osa lääneliitlaste abist, mis olid langenud Venemaa relvajõudude kätte.

Iraan tunnistas nädalavahetusel esimest korda, et varustas Moskvat droonidega. Iraani välisminister Hossein Amir-Abdollahian ütles, et paar kuud enne Venemaa vägede tungimist Ukrainasse tarniti riigile „väike arv“ droone. Küll aga eitas ta, et droone on tarnitud Venemaale peale sõja algust.

Iraani välisministri väide on vastuolus USA ja teiste lääne luureagentuuride teabega, mille põhjal on Iraanist Venemaale ka sõja jooksul tehtud mitmeid lahingudroone kandnud lende.

Viimastel nädalatel on Ukraina teatanud Iraanis toodetud droonide Shahed-136 rünnakute sagenemisest oma tsiviiltaristu, eelkõige elektrijaamade pihta.

Jaga
Kommentaarid