„Praegu ei ole meil teavet ei tema praeguse asukoha ega selle kohta, kuhu ta viiakse,“ vahendas New York Times kaitsjate sõnu.

Mitu kuud eeluurimisvanglas viibinud Grineri kohtuprotsess algas 1. juulil. Griner tunnistas end süüdi, ent enda sõnul ei rikkunud ta seadust tahtlikult ja kasutas ainet vigastustest tingitud valu vähendamiseks. USA välisministeerium on teatanud, et kahekordset olümpiavõitjat hoitakse Venemaal vangistuses „valedel alustel“ ehk tõenäoliselt kui poliitvangi.

32-aastasele Grinerile määrati augustis üheksa-aastane vanglakaristus narkootikumide omamise eest. Kohus leidis, et Griner tõi Venemaale tahtlikult kanepiõli sisaldavaid e-sigareti kapsleid.

Ameeriklanna advokaadid apelleerisid otsuse, paludes kergemat karistust. Grineri esindajate sõnul oli kohtuotsus ebaaus ning ei olnud proportsioonis Venemaa seadustega. Moskva lähistel toimunud apellatsiooniistungil otsustasid Venemaa võimud oktoobri lõpus, et üheksa-aastane vanglakaristus jääb jõusse. Ainsa muudatusena otsustati, et karistus hakkab tagantjärele kehtima alates 17. veebruarist, mil Griner Moskva lennujaamas vahi alla võeti.

Kas Griner võib vangide vahetuse käigus kodumaale pääseda?

Nii USA valitsus kui naiste korvpalliliiga WNBA on avaldanud Grinerile toetust. Valge Maja julgeolekunõunik Jake Sullivan kinnitas alles hiljaaegu, et presidendi administratsioon on endiselt Venemaa võimudega kontaktis, et Grineri vabastamist arutada. Suvel survestasid ameeriklased Kremlit vastu võtma ettepanekut, mis esitati kahe vangi, WNBA sportlase Brittney Grineri ja endise merejalaväelase Paul Whelani väljavahetamiseks. Whelan arreteeriti Venemaal 2018. aastal spionaažisüüdistusega.

USA juunis esitatud ettepanek sisaldab pakkumist vahetada kaks Venemaal kinni peetud ameeriklast kurikuulsa Vene relvaärimehe Viktor Buti ehk Surmakaupmehe vastu.

But mõisteti Ameerika Ühendriikides 2012. aastal 25 aastaks vangi, teda süüdistati ebaseaduslike relvade vahendamises maailma konfliktipiirkondadesse.