Tarrant mõisteti 2020. aastal eluks ajaks vangi tingimisi vabanemise võimaluseta, vahendab BBC News.

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern ütles, et Tarrant püüab inimesi uuesti ohvriks muuta.

„Tema nime ei tohiks korrata ja ma kavatsen rakendada seda reeglit ka kommenteerides tema katseid inimesi uuesti ohvriks muuta. Me ei tohiks talle midagi anda,“ ütles Ardern.

Arderni valitsus keeldub Tarranti nime mainimast, et jätta ta ilma igasugusest kurikuulsuse aupaistest.

Christchurchi Al Noori mošees toimunud rünnakus ellu jäänud imaam Gamal Fouda ütles, et tal on raske mõista Tarranti apellatsiooni mõtet, kui ta ise end süüdi tunnistas.

„Ma ei saa midagi parata, et mõtlen, et see on selle terroristi järjekordne tegu oma ohvrite uuesti kahjustamiseks, hoides elus enda ja tema terroritegude mälestust,“ ütles Fouda ajalehele The New Zealand Herald.

2017. aastal Christchurchi kolinud Austraalia kodanik Tarrant ründas poolautomaatrelvadega kaht mošeed 2019. aasta 15. märtsil.

Tarranti eesmärk oli tappa nii palju moslemeid, kui suudab. Ta kandis rünnaku peakaamera kaudu Facebookis otse üle ja avaldas äärmuslaste foorumis ka 74-leheküljelise manifesti.

Kohtuprotsessi ajal keeldus Tarrant tunnistusi andmast, aga tunnistas end mõrvades, mõrvakatsetes ja terrorismis süüdi. Samuti ei esitanud ta vastuväiteid maksimaalsele võimalikule karistusele.

Tarrant mõisteti Uus-Meremaa ajaloos esmakordselt eluks ajaks vangi tingimisi vabanemise võimaluseta.

Kohtunik Cameron Mander märkis, et Tarrant ei näidanud üles mingit kahetsust ega häbi on tegude pärast. „Teie kuriteod on nii õelad, et isegi kui te olete vahi all, kuni surete, ei ammenda see karistuse vajadust,“ ütles Mander.