„5G tehnoloogia levik Eestis edendab innovatsiooni, hoogustab uudsete lahenduste kasutuselevõtmist ja parendab kohalike ettevõtete rahvusvahelist konkurentsivõimet. See aitab teha tööd targemalt ja loob täiendavaid võimalusi protsesside automatiseerimiseks ning digitaliseerimiseks, mis kasvatab lisandväärtust ja tugevdab Eesti majandust. Ühtlasi kaasneb 5G tehnoloogiaga väga kõrgel tasemel kasutajakogemus, mis võimaldab Eesti inimestel nautida teenuseid veelgi mugavamalt,“ ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan.

5. septembril välja kuulutatud 5G konkursile sagedusalas 700 MHz laekus kokku kolm avaldust. Uue põlvkonna sidevõrku soovivad välja ehitama hakata Elisa Eesti AS, Tele2 Eesti AS ja Telia Eesti AS.

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet paneb oksjonile kuus 2x5 MHz sagedusplokki korraga. Iga konkursil osaleja saab võita maksimaalselt kaks sagedusplokki. Ühe sagedusloa alghind on 1 000 000 eurot.

694–790 MHz sagedusala loetakse 3,5 GHz ja 26 GHz kõrval üheks olulisemaks 5G sagedusalaks ning see on olulise tähendusega 5G tehnoloogia kasutuselevõtmisel. Nimetatud sagedusala sobib kõige paremini suurema katvuse saavutamiseks, näiteks maapiirkondasse parema levi viimiseks, kuna madalamad sagedused levivad kaugemale kui kõrgemad sagedused.

Enampakkumise tulemusel saadud sagedusloa omanikul on kohustus arvates sagedusloa saamisest teha sideteenus kättesaadavaks kahe aasta jooksul vähemalt 50% ulatuses ning nelja aasta jooksul vähemalt 95% ulatuses igas maakonnas, välja arvatud Ida-Viru, Jõgeva, Tartu, Põlva ja Võru maakondades. Nendes maakondades ei ole täna kehtivate Venemaa televisiooniringhäälingu piirangute tõttu võimalik samasugust katvust tagada. Konkursi võitjatel ei ole küll kohustust nimetatud maakondades 95% katvust tagada, kuid võrkude ehitamine on siiski võimalik ning 5G levi saab täiendavalt tagada ka teiste sagedusaladega.