Kirjas öeldakse, et vähemalt kaheksa meest töötas Venemaa Kaug-Ida Primorje krai Dalnegorski linnas mäendus- ja metallurgiakompleksis Dalnopolimetall. Sugulaste sõnul oleksid nad pidanud kaitsetööstusettevõtte töötajatena mobilisatsioonist vabastatud olema. Väejuhatus ei lasknud aga neist kedagi koju ning saatis alguses õppepolügoonile ja siis lahingutegevuse tsooni, kusjuures ilma eriettevalmistuseta.

Mobiliseeritud pandi keldrisse kinni pärast seda, kui nad kirjutasid raportid rünnakus osalemisest keeldumise kohta isiklike veendumuste tõttu. Sugulaste sõnul ei anta meestele süüa ega isiklikke hügieenivahendeid ning ei selgitata, miks neid keldris hoitakse. Neid nimetatakse reeturiteks ja ähvardatakse mahalaskmisega.

Üks naistest Jelena Kašina ütles The Insiderile, et tema 33-aastasel mehel ei ole mingit sõjalist kogemust, ajateenistuse ajal remontis ta garaažis soomukeid.

„Kui nad olid polügoonil, lasti neil ühel päeval automaadist tulistada. Automaadil oli sihik kõver, mistõttu ei saanud nad pihta ei 400-lt ega isegi sajalt meetrilt. Järgmisel päeval kaevasid nad kaevikuid ja oligi kogu ettevalmistus. Pärast seda saadeti nad juba Ukrainasse,“ rääkis Kašina.

„Enne raporti kirjutamist ütles 5. roodu ülema asetäitja poliitika alal neil DNR-is, et kui nad midagi kirjutavad, lastakse nad maha ja aetakse ühisesse auku ja sugulastele kirjutatakse, et nad on teadmata kadunud. Minu mees helistas ja ütles: „Lena, mind võivad täna omad maha lasta,“” lisas Kašina.

Naised ja emad kirjutasid kaebuse Venemaa uurimiskomiteele, aga ei ole veel vastust saanud.