Kaitseliidu peastaabi planeerimisosakonna ülem kolonel Janno Märk kinnitas, et talv kindlasti mõjutab sõjategevust. „Tegelikult mõjutab just sügisene vihmaperiood. Ida-Ukrainas on teatud piirkonnad juba väga mudased ja see mõjutab Ukraina vasturünnakute tegevust. Mõned nädalad on selline ajaaken, kus Ukraina väed saavad looduslike tingimuste tõttu veel aktiivset vasturünnakut läbi viia ja tõenäoliselt peavad ka nemad operatsioonis pausi võtma,“ rääkis ta.

Märgi väitel on keeruline hinnata, kas pühade ajal tehakse lahingutegevusse üürike paus. Esimese maailmasõja ajal seda tehti. „Tõenäoliselt näeme lahingutegevuse aktiveerumist, kui maapind on uuesti külmunud,“ eeldas ta. Praegu on Märgi sõnutsi initsiatiiv Ukraina käes ning Venemaa vajab pausi rohkem. Lisaks võib praegune olukord rindejoonel mõneks ajaks ühesuguseks jääda, kuni pooled toovad rindele uusi vägesid.

Venemaa on viimasel ajal üha rohkem rünnanud Ukraina energiataristut. „Vene Föderatsioon kompenseerib allajäämist rinnetel raketirünnakute kampaaniatega ja proovib nii Ukraina kaitsetahet murda. Ukraina pingutab, et energia- ja veetaristu taastada nii palju kui võimalik. Ukraina kaitsetahet selle kampaaniaga ei murta,“ kinnitas Märk.