Erakonna Nye Borgerlige juht Pernille Vermund kutsus nimelt Radikaalide juhti Sofie Carsten Nielsenit ühinema sinise blokiga ja kuigi viimane ei öelnud „jah“, ei öelnud ta ka „ei“, vahendab The Copenhagen Post.

Kui Radikaalid peaksid oma seitsme mandaadiga sinise blokiga ühinema, jääks punasel blokil 90 (sealhulgas kaks Gröönimaalt ja üks Fääri saartelt) asemel alles 83 mandaati, samas kui sinise bloki mandaatide arv kasvaks 80-ni.

See jätaks „ripakile“ veel 16 mandaati, mille sai endise peaministri Lars Løkke Rasmusseni erakond Moderaadid.

„Ma ei ole väga punane. Aga ma ei ole ka väga sinine. Ma olen väga pühendunud inimeste õiglasele kohtlemisele, vaatamata sellele, kust nad tulevad, ega mõista nende üle kohut nende tausta või rahvuse põhjal, vaid tegude põhjal,“ kommenteeris Nielsen eile õhtul.

Mõned vaatlejad arvavad, et sinisel blokil on võimalus Radikaalid enda paati tõmmata, kuigi nad vajaksid veel ka Moderaate.

Taani ringhäälingu DR poliitikaanalüütiku Rikke Gjøl Mansø sõnul on Radikaalid väga otsustavate mandaatidega võtmerollis.

Koalitsiooniläbirääkimised algavad täna. Sotsiaaldemokraatidel on suurima mandaatide arvuga (50) eelisõigus valitsust moodustama hakata, aga punase bloki enamust ei saa kivisse raiutuna võtta.

Radikaalid lõid punasele blokile erakorraliste valimiste esile kutsumiseks noa selga ja võivad seda sinise blokiga ühinedes uuesti teha.

DR teatas täna hommikul, et Frederiksen läheb täna kuninganna Margrethe juurde valimistulemustest teatama.