Muudatuse põhjus on hetkel teadmata. Samuti pole selge, kes Lapini asemele astub ja millise rolli Lapin edaspidi enda kanda võtab.

Wagneri palgasõdurite boss Jevgeni Prigožin ning Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov on Lapinit korduvalt kritiseerinud eelkõige Vene üksuste taganemise eest Lõmanist. Samuti hiljutise Ukraina üksuste läbimurde eest nn Donetski rahvavabariigi põhjaosas.

Väidetavalt ei suutnud abiks saadetud väed terve päeva jooksul leida Lapini võitlejaid, kes leiti hiljem hoopis Rubežnoje ja Kremennaja lähistelt ilma sideühenduse, toidu ja laskemoonata.

Enne seda nimetas Kadõrov Lapinit keskpäraseks, väites, et ta ei varustanud oma sõjaväelasi ka Lõmani all vajaliku varustusega. Ta kutsus üles jätma Lapinit ilma temale omistatud autasudest ja saatma ta rindele, et „tema häbi verega maha pesta“.

Venemaa kangelane

Kindralpolkovnik Lapin, kes on 2017. aastast kesksõjaväeringkonna ülem, on üks neist, kes kavandas Venemaa operatsioone Ukraina Tšernihivi, Sumõ ja Harkivi oblastites.

Teatavasti oli Lapin mõnda aega ka Sergei Surovikini alluv, kes juhib praegu Venemaa sõjaväge Ukraina sõjas.

Üks esimesi kindrali mainimisi meedias pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse oli Vene kaitseministeeriumi telekanali Zvezda lugu sellest, kuidas ta autasustab sõjaväelasi otse rindel. Tookord omistas ta oma üksustele autasu julguse ja kangelaslikkuse eest võitluses Tšernihivi oblastis. Venekeelne BBC kirjutas vaid mõni päev hiljem, et autasu saanute hulgas oli ka Lapini poeg Denis. Varsti pärast selle video ilmumist teatas Venemaa oma vägede väljaviimisest Kiievi ja Tšernihivi suunalt.

Tänavu 4. juulil omistas Venemaa president Vladimir Putin Lapinile Luhanski oblasti hõivamises osalemise eest Venemaa kangelase tiitli.

Jaga
Kommentaarid