Euroopa Komisjoni õigusküsimuste voliniku Didier Reyndersi teatel on EL-i seitsmes liikmesriigis külmutatud umbes 17 miljardi euro väärtuses Venemaa oligarhide ja üksikisikute varasid.

„Seni on külmutatud 90 inimese varad, mis küündivad üle 17 miljardi euro seitsmes liikmesriigis, sealhulgas 2,2 miljardit eurot Saksamaal,“ ütles Reynders Saksa meediakontsernile Funke, vahendab Euronews.

Ühtlasi on Reyndersi sõnul lääne sanktsioonidega külmutatud 300 miljardi euro väärtuses Venemaa keskpangale kuulunud välisvaluutareserve, mida tema sõnul on võimalik hoida tagatisena seni, kuni Venemaa osaleb vabatahtlikult Ukraina ülesehitamisel.

„Kui tegemist on EL-i poolt konfiskeeritud kuritegeliku rahaga, saab selle kanda Ukraina kompensatsioonifondi,“ ütles volinik täna avaldatud intervjuus.

Ukraina ametnikud nõuavad, et külmutatud varasid kasutataks riigi ülesehitamiseks pärast sõda.

„See summa ei ole aga kaugeltki piisav rekonstrueerimise rahastamiseks,“ sõnas Reynders.

Kokku on alates Venemaa 2014. aasta sissetungist Krimmis ja Donbassis lääne sanktsioonide alla langenud 115 majandusettevõtet ja 1236 isikut. Sanktsioneeritute hulgas on kogu Venemaa poliitiline juhtkond ja paljud oligarhid.

Jaga
Kommentaarid