Muutuste põhjuseks peavad kõik Delfiga rääkinud asjaosalised Harku Liitu kuuluva volikogu esimehe ja ettevõtja Priit Kotkase võimuambitsioone.

Eelmisel nädalal päädisid need sellega, et Kotkas nõudis Isamaaliitu kuuluvalt vallavanemalt Erik Sandlalt, et too vabastaks ametist erakonnakaaslasest abivallavanema Vello Viiburgi. EKRElt nõudis ta aga abivallavanema Vytautas Martinonise väljavahetamist. Kotkase eesmärgiks oli suunata uueks abivallavanemaks Harku Liitu kuuluvat Avo Sipelgat ja panna too korraldama valla hankeid, planeeringuid ja eelarvet.

Isamaa ja EKRE loomulikult Kotkase nõudmistega ei nõustunud ja nii asus too võimuläbirääkimistesse seni opositsioonis olnud, ent valimistel enim hääli saanud Reformierakonnaga, lisaks sotside ja Eesti200 ainsa volikogu liikmega.

Kokkulepe uue koalitsiooni sündimiseks saavutati ning täna kell 16 algaval istungil avaldatakse senisele vallavalitsusele tõenäoliselt umbusaldust. Kinnitamata andmetel saavutas Priit Kotkas oma eesmärgi ka selles osas, et Avo Sipelgast saab tõesti uus abivallavanem, lihtsalt võimuerakonnad tema ümber on vahetunud. Kotkas ise soovib jätkata vallavolikogu esimehena, kuigi ta viimastel valimistel volikokku pääsemiseks piisavalt hääli ei kogunud.

Harku praegune vallavanem Erik Sandla tegi eile õhtul ka ühismeediapöördumise, milles teatas, võimupöörde peamiseks põhjuseks on asjaolu, et Priit Kotkas ajab segamini seadusandliku ja täidesaatva võimu toimimise põhimõtted „soovides ainuisikuliselt juhtida lisaks volikogule ka Harku vallavalitsuse tööd“.

Vallavanema pöördumise väljavõte

„Ta mõjutas vallametnike igapäeva tööd, jagades juhtnööre, kuidas ja milliseid tööülesandeid tuleb täita, tekitades nii arusaamatusi ametnikes. Korduvalt juhiti tema tähelepanu sellise teguviisi sobimatusele, kuna ei ole tagatud võimude lahusus,“ sõnas vallavanem.

Sandla heidab Kotkale ette veel seda, et too polevat olnud rahul näiteks Vääna-Jõesuu lasteaia ehitushanke tulemustega ja nõudis selle tühistamist. Lisaks nõudnud keset Tabasalu asuvale looduskaitsealusele maale mingisuguse maja ehitamist, kuigi seda ei näinud ette koalitsioonileping – olles samas vastu plaanitud kultuurimaja ehitamisele Tabasalus. Lisaks oli ta sekkunud mitme teise detailplaneeringu menetlusse.

Harku Liit teatas vastuseks vallavanema kriitikale, et on „hetke koalitsioonis eriarvamustel selle kohta, milline näeb hea välja valla hea juhtimine ning vallavara säästlik kasutamine“.

„On valdkondi, milles koalitsiooni koostöö on hästi sujunud, kuid tänaseks on Harku Liidu esindajad mõistnud, et sellises koalitsioonis ei saavutata ühte peaeesmärkidest - kvalitatiivset muutust valla juhtimises,“ selgitas valimisliit, miks on vaja enda ümber võimuerakonnad välja vahetada.

Vallavolikogu kell 16 algavat istungit on võimalik vaadata siit: