„Julgeolekujõud on lasknud pisargaasi ja avanud tule inimeste pihta Zindani väljakul Saqqezi linnas,“ teatas Norras baseeruv organisatsioon Hengaw, mis jälgib inimõiguste rikkumisi Iraani kurdi piirkondades. Hengawi teatel sai kogu regioonis otsetules haavata üle 50 tsiviilisiku, vahendab Guardian.

Tunnistajad kinnitasid, et tulistati. Iraani valitsus teatas, et julgeolekujõud olid sunnitud rahutustele reageerima. Iraan püüdis hiljem blokeerida ligipääsu internetile selles regioonis.

40. päev pärast surma märgib tavaliselt leinaaja lõppu ja sel puhul kutsuti meeleavaldajaid taas tänavatele. Seda tehtigi Teheranis, Isfahanis ja Mashhadis.

Vaatamata julgeolekujõudude kehtestatud keelule oli suurim kogunemine Amini kodulinnas Saqqezis Iraani lääneosa Kurdistani provintsis. Amini suri 16. septembril, kolm päeva pärast vahistamist moraalipolitsei poolt nõuetele mittevastava riietuse eest.

Amini surm kutsus Iraanis esile ootamatud protestid, milles on osalenud palju tudengeid ja koolitüdrukuid, kes on pearätte peast rebinud ja põletanud ning tänavatel julgeolekujõududele vastu astunud.

Leinajad suundusid eile Amini hauale, kuigi julgeolekujõud olid perekonda hoiatanud, et nad tseremoonia ära jätaksid. Osales umbes 10 000 leinajat.

Aichi kalmistul skandeeriti „Surm diktaatorile“ ja paljud suundusid kuberneri residentsi juurde linna keskel. Iraani uudisteagentuuri Fars teatel kogunes Saqqezis umbes 2000 inimest. Skandeeriti „naine, elu, vabadus“.

Teatati, et julgeolekujõud sulgesid sissepääsud linna ning teed kalmistule ja hauale.

Ühes videos skandeeriti „Kurdistan, Kurdistan, fašistide surnuaed“. Samas eitavad kohalikud, et tegemist on kurdide separatistliku liikumisega, ja ütlevad, et Teherani ja Kurdistani meeleavaldajate vahel on solidaarsus.

Kurdistani kuberner Esmail Zarei-Kousha süüdistas meeleavaldustes Iraani vaenlasi.

„Vaenlane ja tema meedia ... püüavad kasutada 40. päeva märkimist Mahsa Amini surmast ettekäändena pingete tekitamiseks, aga õnneks on olukord provintsis täielikult stabiilne,“ ütles kuberner IRNA vahendusel.